Sahabat Sejati

Sunday, 28 November 2010

Carilah ilmu walau seribu kepayahan


Assalamualaikum warahmatullah,

Umum mengetahui tubuh badan amat memerlukan makanan untuk hidup, begitulah jiwa manusia yang juga memerlukan makanan. Sesungguhnya makanan bagi jiwa adalah ilmu pengetahuan yang dengannya ia akan hidup.

Seseorang yang jauh dari ilmu pengetahuan, maka jiwanya akan sakit dan jika ini berterusan lama-kelamaan ia akan mati. Apabila jiwa manusia telah mati, maka ia akan menjadi keras, gersang dan kering-kontang. Apabila cahaya yang menerangi jiwa terpadam, maka terbukalah pintu-pintu kejahatan ke dalam dirinya. Apalah yang boleh diharapkan pada jasad yang sebegini. Mati jiwa maka matilah jasad walaupun zahirnya tampak hidup bergerak ke sana ke mari.

Demikianlah apabila benteng pertahanan dan kekuatan manusia telah runtuh maka senanglah syaitan dan bala tenteranya menguasai empunya diri. Inilah yang paling ditakuti dan kita mohon perlindungan darinya.

Tuntutlah ilmu

Kita lihat sekarang peluang untuk menuntut ilmu amat mudah dan terbuka luas. Jika kita lihat di masjid dan musolla kini amat banyak majlis-majlis ilmu diadakan. Namun, apa yang kita lihat di sesetengah tempat sambutan amat menyedihkan. Sedangkan kita sekadar duduk mendengar dan tidak perlu mengeluarkan wang, tidak seperti kita menonton wayang atau konsert. Begitu juga kelebihan orang-orang yang duduk di dalam majlis ilmu amat banyak sebagaimana yang telah disabdakan oleh Nabi saw:

"Barangsiapa yang menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu pengetahuan, maka Allah akan menmpuhkan suatu jalan untuknya menuju ke syurga." (Riwayat Muslim).

Sabdanya lagi: "Andaikata engkau berjalan, kemudian engkau belajar satu bab dari ilmu pengetahuan, maka itu adalah lebih baik daripada kamu bersolat seratus rakaat (solat sunat)." (Riwayat Ibnu Abdul Barr). 

Marilah kita hayati peristiwa yang masyhur di dalam sirah, bagaimana seorang yang amat mementingkan ilmu sanggup bersusah payah bagi mendapatkan ilmu. Walaupun menempuh berbagai dugaan dan kesulitan namun dia sanggup menghadapinya. Apakah masih kedapatan keadaan yang sebegini mutakhir ini? Entahlah.

Begini kisahnya...

Abdullah bin Mas`ud ra. berkata: Ketika kami dalam majlis Rasulullah saw, tiba-tiba datang seorang turun dari kenderaannya dan mendekat kepada Nabi saw dan berkata: "Ya Rasulullah, saya telah melelahkan kenderaanku selama sembilan hari, maka saya jalankan terus menerus selama enam hari, tidak tidur di waktu malam dan puasa pada malam hari, hingga lelah benar kenderaanku ini, keperluannya hanya untuk menanyakan kepadamu dua masalah yang telah merisaukan hatiku hingga tidak dapat tidur."

Lalu ditanya oleh Nabi saw: "Siapakah engkau? Jawabnya: "Zaidul-khair." Berkata Nabi: "Engkau Zaidul-khair, tanyakanlah kemungkinan sesuatu yang sukar itu aku sudah pernah ditanyainya." Berkata Zaid: "Saya akan bertanya kepadamu tandanya orang yang disukai oleh Allah dan yang tidak disukai (yang dimurkai)?" Jawab Nabi saw: "Untung, untung, bagaimanakah keadaanmu kini hai Zaid." Jawab Zaid: "Saya kini suka kepada amal kebaikan dan orang-orang yang melakukan amal kebaikan, bahkan suka akan tersebarnya amal kebaikan itu, dan bila aku ketinggalan merasa menyesal dan rindu pada kebaikan itu, dan bila aku berbuat amal sedikit atau banyak, tetap aku yakin akan pahalanya."

Jawab Nabi saw: "Ya itu dia, andaikan Allah tidak suka kepadamu, tentu engkau disiapkan untuk melakukan yang lain dari itu, dan tidak peduli dijurang yang mana engkau akan binasa. Berkata Zaid: "Cukup-cukup." Lalu ia berangkat kembali di atas kenderaannya itu.

Mendengar kisah ini amat mengharukan kita. Walaupun sekadar ingin bertanya dua soalan namun beliau sanggup menempuh dugaan yang amat besar ini. Bagaimana dengan diri kita, justeru itu di zaman yang serba mudah ini marilah kita menginsafi diri, menghitung akan kelalaian kita mudah-mudahan kita turut diberikan oleh Allah SWT semangat dan keinginan seperti para sahabat terdahulu serta dipermudahkan dalam urusan menuntut ilmu.

Kata Ibnu Mas`ud: hendaklah kamu semua mencari ilmu pengetahuan sebelum ia dilenyapkan. Lenyapnya ilmu pengetahuan ialah dengan matinya orang-orang yang memberikan atau mengajarnya. Seseorang itu tidak akan dilahirkan dalam keadaan pandai, jadi ilmu pengetahuan itu mestilah di cari dengan belajar."

Anda mampu mengubahnya!

0 comments:

Post a Comment