Sahabat Sejati

Saturday, 2 September 2017

Eidul Adha 1438HFirman Allah SWT:
"Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: "Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?". Anaknya menjawab: "Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya Allah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar". (As-Saaffaat: 102)

Ketika Shaykh Dr Abdul Karim Zaydan rahimahullah membahaskan sejarah ibadat Korban dalam Surah Saffat ayat 102, beliau berkata bahawa demi Allah, beliau tidak tahu pengorbanan manakah yang lebih mengkagumkan, pengorbanan seorang bapa iaitu Nabi Ibrahim 'alaihissalam yang sanggup menyembelih satu-satunya anaknya yang dikurniakan saat beliau sudah pun tua, atau pengorbanan si anak iaitu Nabi Ismail 'alaihissalam yang redha bahkan memotivasikan pula ayahnya agar menyembelihnya dengan mengingatkan bahawa ini ialah perintah Allah dan beliau juga insyaAllah mampu bersabar.

Demikianlah, pada Hari Raya Eidul Adha, kecemerlangan ibadah kepada Allah dibuktikan melalui keikhlasan dan pengorbanan demi kecintaan dan ketaatan kepada Allah. Ia adalah pengagungan terhadap sejarah pengorbanan datuk kita Nabi Ibrahim yang bersedia menyembelih anaknya Nabi Ismail alaihimassalam dengan arahan Tuhannya. Begitu juga kesediaan Nabi Ismail menyerahkan dirinya tanpa sebarang bantahan. Ia mempersembahkan satu mercu pengorbanan tertinggi seorang hamba kepada Tuhannya demi cinta yang kudus kepada-Nya

Pengorbanan adalah satu ucapan yang mudah diucapkan tetapi belum pasti dapat direalisasikan di dalam bentuk praktikal dan perlaksanaannya. Di dalam situasi cabaran yang pelbagai masakini sudah tentulah besar pengorbanan yang perlu dilakukan oleh seseorang manusia untuk menjadi lebih baik dan maju. Hati, perasaan, harta, wang ringgit, masa dan segala yang dimiliki perlu dikorbankan demi menjamin masa depan yang cemerlang dan teratur. Namun begitu perlulah dipastikan semoga setiap yang perngorbanan yang perlu dilakukan itu benar-benar dapat mengembalikan diri kita ini kepada ketaatan, kecintaan dan ketaqwaan kepada Allah SWT. 

Haji dan Korban

Eidul Adha juga memberikan pengajaran bahawa seseorang yang mengaku sebagai mukmin perlu membuktikan keimanannya dengan melakukan pengorbanan kepada Allah SWT. Pada Idul Adha juga sejumlah umat Islam mengerjakan manasik haji dengan sanggup mengorbankan tenaga, harta dan masa demi menunaikan salah satu rukun Islam. Semuanya berkaitan dengan pengorbanan.

Ibadat Haji dan Korban sebenarnya mampu menyuburkan kesatuan kerana kedua-dua ibadat ini melibatkan perhimpunan umat, sikap toleransi, amalan gotong royong dan menyantuni orang-orang susah, bahkan ini semua termasuk pra syarat Taqwa. Rasulullah ﷺ bersabda, "Bertaqwalah kamu kepada Allah di mana jua kamu berada." (Riwayat Tirmizi)

Dalam Surah al-Hajj ayat 37, Allah SWT berfirman bahawa, "Daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepada-Nya ialah amal yang ikhlas yang berdasarkan taqwa dari kamu..."

Marilah kita menyambut Hari Raya Aidiladha dengan semangat Islam yang ditunjukkan oleh Nabi Ibrahim as dan disambung oleh nabi akhir zaman, Muhammad SAW ke seluruh pelosok dunia. Akhirnya, pada kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat Islam walau di mana jua berada. Mudah-mudahan Allah SWT memberkati dan merahmati kita semua.

Firman Allah SWT: "Wahai Tuhan kami! Dan masukkanlah mereka ke dalam Syurga "Adn" yang Engkau telah janjikan kepada mereka; dan (masukkanlah bersama-sama mereka): orang-orang yang layak di antara ibu bapa mereka, dan isteri-isteri mereka, serta keturunan mereka. Sesungguhnya Engkaulah jua Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (Ghaafir: 8) |

0 comments:

Post a Comment