Sahabat Sejati

Friday, 21 August 2015

Geram, geram, geram...esok!

 'Tapak Himpunan GERAM esok'

Alhamdulillah, pihak polis telah pun meluluskan permit untuk berhimpun. Manakala pihak Majlis Perbandaran Kuantan juga telah memberi kebenaran untuk menggunakan padang MPK 1 yang berhadapan dengan Masjid Negeri Sultan Ahmad 1 sebagai tapak untuk berhimpun. Setinggi-tinggi ucapan terima kasih di atas kerjasama yang sangat baik yang diberikan oleh kedua-dua pihak serta pihak-pihak lain yang terlibat. Tanpa kerjasama daripada mereka semua tentulah himpunan ini tidak dapat direalisasikan.

Kami berhimpun bukan kerana membenci pembesar negeri atau negara, jauh sekali mahu ‘menggulingkan’ kerajaan. Semestinya kami juga sangat sayangkan negara Malaysia yang tercinta ini, khususnya bumi Kuantan jolokan bandar lestari. Kami sayangkan negara ini. Kami berhimpun kerana mahu suara kami didengari, kebimbangan kami diberi perhatian oleh pihak yang berwajib. Itu sahaja.

Setelah berbagai-bagai usaha telah dilakukan menemui jalan buntu. Apa lagi yang belum dilakukan, dialog dengan wakil-wakil jabatan kerajaan, ketua masyarakat dan pengusaha bauksit, sidang akhbar, serahan memorandum kepada pihak-pihak yang berwajib, flashmob, poster, banner, risalah penerangan. Semuanya umpama mencurah air ke daun keladi atau lebih tepat seperti menjerit ke telinga orang yang pekak. Sedangkan hari demi hari kami semua terpaksa menghadapi kesulitan yang tampak tiada kesudahan dan penyelesaian.

Ada yang kata bantahan kami kerana mahu menutup periuk nasi mereka yang terlibat dengan industri perlombongan bauksit ini. Ada juga kedengaran kata-kata yang berlegar bahawa golongan yang membantah ini anti pembangunan.

Tidak! Tidak!

Kami membantah bukan kerana semua itu. Kami tidak menolak perlombongan bauksit kerana ia juga di antara sumber pendapatan kerajaan negeri yang akan turut dinikmati oleh hamba rakyat. Melombonglah sampai bila-bila pun selagi hayat dikandung badan. Tetapi kami menolak serta membantah PENCEMARAN akibat perlombongan bauksit ini. Tidak terdaya setiap hari untuk ‘mengunyah keenakan’ debu-debu yang berterbangan ketika hari panas, serta lecah dan becah saat musim hujan menjengah. Itu belum dikira terpaksa bergadai nyawa menghadapi lori-lori pengangkut bauksit yang bermaharajalela di atas dada aspal yang telah pun bertukar warna.

sumber foto: fb GERAM

Jika di negara luar, lazimnya ia diangkut menggunakan gerabak keretapi yang sudah pasti tidak akan mengganggu lalu lintas awam. Malahan gerabaknya perlu ditutup dengan baik dan rapi bagi mengelakkan ia tertumpah. Jika iapun di Kuantan tiada perkhidmatan keretapi pengangkut, apakah tiada SOP untuk projek perlombongan yang maha besar ini? SOP untuk mencarigali, SOP untuk pengangkutan, SOP untuk pemantauan dan bermacam-macam SOP lagi.

Hairan! Kadang-kadang terasa begitu kerana negara barat yang bukan negara Islam pun mempunyai tanggungjawab dan amanah untuk menjaga kelestarian alam. Tentu pelik kepada negara yang pernah diuarkan sebagai negara Islam satu masa dulu.

Sekali lagi kami tegaskan! Kami bukan membantah perlombongan bauksit, tidak! Kami hanya membantah pencemaran akibat perlombongan bauksit yang sangat kritikal ini. Kembalikan kelestarian di daerah ini ini sesuai dengan namanya Kuantan Bandar Lestari. Mohon ada pihak yang mendengar rintihan dan peduli akan penderitaan kami.

Saya tentunya bukan seorang bijak pandai agama, tetapi tidakkah di dalam al-Quran dan al-Sunnah itu penuh dengan arahan memelihara alam sekitar? Pada hemat saya, penjagaan alam sekitar adalah soal iman dan peranan kita sebagai khalifah. Kita semua bertanggungjawab memelihara alam sekitar kerana alam ini adalah amanah. Menjaga kelestarian alam ini adalah sebahagian daripada agenda untuk memperelokkan kehidupan manusia. Tidakkah kita mahu memikirkannya?


PANDUAN PERHIMPUNAN:

1. Pelihara kelancaran lalulintas 
2. Pelihara keselamatan orang ramai 
3. Pelihara kebersihan persekitaran 
4. Digalakkan membawa bendera Malaysia 
5. Digalakkan membawa tikar & payung 
6. Tidak membawa senjata terlarang 
7. Tidak membawa kanak-kanak kecil 
8. Elak provokasi ke arah kekacauan 
9. Patuhi arahan penganjur

4 comments:

paridah said...

assalam...semoga perhimpunan geram yg beradab n bertatasusila sebaiknya mampu menyedarkan pihak berwajib agar segera mengatasi masalah pencemaran alam sekitar Kuantan yg semakin parah angkara perlombongan boksit...mohon doa Allah permudahkan urusan bersangkutan...juara rakyat perlulah prihatin dgn masalah rakyat.

abuikhwan said...

Salam kak,
terima kasih atas doa dan sokongan. Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar..Allahu al-musta`an..

Bunda_nora said...

Semoga segala kesulitan akan berakhir secara berhemah sedikit nasa lagi...

Salam hujung minggu..

Kakzakie said...

Sayangnya kegeraman kita bagaikan diangin lalu buat 'mereka' yg duduk di atas. Sebenarnya isu ini bukan aje org Pahang yg geram, Kami yg di Johor tempias geram sama...

Post a Comment