Sahabat Sejati

Thursday, 27 August 2015

Apakah jenis-jenis penyakit yang boleh disebabkan oleh Makhluk Halus?

Soalan:

Saya pernah membaca dalam beberapa penulisan termasuk penjelasan yang ustaz telah berikan dalam Harakah yang lepas bahawa makhluk halus (jin, syaitan dan sebagainya). Bolehkah ustaz jelaskan apakah jenis-jenis penyakit boleh dilakukan oleh makhluk ini kepada manusia?

Jawapan:

Berdasarkan kepada nas-nas yang sahih khususnya dalam al-Quran dan sunnah Nabawiyyah, bahawa Allah SWT memperincikan bahawa makhluk halus seperti jin, ifrit dan sebagainya, dalam keadaan tertentu boleh memberikan berbagai penyakit ke atas anak Adam.

Di antara penyakit itu disebut dalam Surah al-Baqarah ayat 102 (mafhumnya): "Sesungguhnya orang-orang yang memakan riba' tidak dibangunkan pada Hari Kiamat melainkan dalam keadaan seperti orang yang telah rasuk oleh syaitan daripada sentuhan yang membawa kepada kecelakaan." 

Istilah yang Allah digunakan dalam ayat tersebut ialah 'attkhabbut' yang bermakna dipukul dengan kuat atau dicederakannya. 

Surah al-A'raf ayat 201, Allah menggunakan perkataan 'almass' yang diantara maksudnya: "Sesungguhnya orang-orang yang taqwa itu apabila mereka diganggu oleh syaitan dengan 'mass', sentuhan yang boleh membawa kepada kehilangan akal oleh jin-jin yang berkeliaran. Mereka segera ingat kepada Allah SWT, lalu mereka dapat pulih." 

Surah al-Mujadalah ayat 19, Allah menggunakan perkataan 'istihwaaz', maksudnya syaitan boleh menguasai dan mengalahkan manusia sehingga mereka tidak sedarkan diri atau lupakan segalanya. 

Surah al-A'raf ayat 300, syaitan boleh mengenakan kepada manusia 'annazghu' atau menipu dan menghasut untuk melakukan kejahatan. Ertinya golongan syaitan boleh menipu dan menghasut manusia sehingga kepada membunuh. 

Surah as-Saad ayat 41, syaitan boleh mengenakan 'annasad' dalam ayat ini yang mafhumnya: "Dan ingatlah peristiwa hamba kami Ayub as, ketika ia bermunajat kepada Allah dengan mengadu katanya: 'sesungguhnya saya ya Allah, dikenakan oleh syaitan dengan 'nusghin wa azab'." Nasad yang membawa makna penat atau letih yang amat sangat. 

Jelas bahawa kepenatan, keletihan, kesusahan dan azab sengsara boleh dilakukan oleh makhluk ini berdasarkan ayat-ayat yang saya sebutkan.

Dalam sunnah yang sahih, disebut bahawa syaitan dan suku sakatnya boleh menyebabkan manusia menjadi gila. Hadis yang diriwayatkan oleh Muslim, dikisahkan tentang seorang anak muda yang baru berkahwin sempena dengan Peperangan Ahzab. Beliau menyertai Rasulullah saw mengorek parit di waktu tengahari, beliau memohon izin kepada Rasullah untuk pulang. Rasulullah keberatan mengizinkan. Namun atas desakannya lalu dibenarkan. Bagaimanapun Rasullullah mengingatkan kepada pemuda tersebut supaya membawa senjata. Apabila sampai di rumah beliau dapati isterinya berada di luar rumah. Lalu dilihat dalam rumahnya ada ular hitam yang besar. Pemuda ini terus menusuk tombaknya kepada ular tersebut. Lalu ular itu menggelupur, tapi dalam waktu yang sama pemuda itu turut menggelupur. Akhirnya ular itu mati dan pemuda pun mati juga. Apabila peristiwa ini dimaklumkan kepada Rasulullah, lalu baginda menyebut itu (ular) adalah jin. (Sahih Mulim, Juzuk ke 4 hadis 1756).

Suatu peristiwa lain, Yaa'li bin Murrah menceritakan dari bapanya, bahawa suatu ketika seorang perempuan telah membawa anaknya yang berpenyakit 'lammam' (akal yang bercelaru atau gila). Rasullah saw merawatnya dengan membaca sesuatu, lalu baginda menepuk belakangnya dan pemuda itu termuntah lalu keluarlah objek kehitam-hitaman berlari keluar dan terus hilang, lalu pemuda ini kembali siuman seperti biasa. Hadis ini terdapat dalam Musnad Imam Ahmad. 

Inilah di antara sebahagian penyakit yang boleh dicetuskan syaitan ke atas manusia.

(Sumber: Bersama Dato Dr Harun Din)

4 comments:

Kakzakie said...

Namun apa yg sedihnya masih ada manusia yg sanggup bersekongkol dgn jin/syaitan semata-mata utk memenuhi hasad yg ada dlm diri. Sebagai manusia yg tak punya apa mestilah berserah pada Allah sehingga kadang boleh membawa maut dek kerana penyakit tersebut.

paridah said...

assalam...rumah kak sering dimasuki ular n kak xpernah membunuhnya n membiarkan saja ia keluar sendiri...tapi baru ni ada ular tedung yg masuk ke rumah n seorang jiran menolong membunuhnya. ular tu kan sangat bisa tentu amat bahaya dibiarkan saja..risau pula dihati kalau2 ularni jelmaan jin yg akan menggangu kesejahteraan keluarga..moga Allah melindungi keluarga kak drpd gangguan jin yg xdiingini.

saniah ibrahim said...

alhamdulilah banyak kakak pelajari dari n3 ini..

iryanty ahamad said...

asalamualaikum saudara...thumbs up...entri ni berguna untuk pengetahuan yan :-))

Post a Comment