Sahabat Sejati

Sunday, 16 August 2015

Bolehkah Orang Islam berkahwin dengan Jin Islam?

Soalan:

Ada seorang ditempat saya, disebut oleh orang kampung bahawa dia telah berkahwin dengan jin Islam, mempunyai anak dan hidup dalam keadaan rukun damai. Kebetulan saya pernah ke tempat orang ini, ke rumahnya. Saya dapati dia tinggal seorang diri, tetapi rumahnya bersih seolah-olahnya ada yang menguruskannya. Persoalan besar saya bolehkah kita manusia, berkahwin dan beranak-pinak dengan makhluk halus? 

Jawapan:

Seperkara yang jelas kepada kita bahawa makhluk ini wujud dan boleh menyerupai dengan rupa-rupa yang mereka kehendaki dengan izin Allah SWT. Persoalan sama ada boleh atau tidak manusia berkahwin dengan makhluk halus dari segi sejarahnya banyak yang kita dengar bahawa Balqis adalah seorang raja di zaman Nabi Sulaiman. Bapanya manusia dan ibunya daripada jin, ibunya bernama Balqmah binti Saisan. 

Dalam sebuah hadis daripada Abu Hurairah, katanya Rasulullah s.a.w pernah berkata bahawa salah seorang daripada ibu bapa Balqis adalah jin. Hadis ini ada dalam Kitab al-Jami' as-Saghir oleh Imam as-Sayuti. 

Tetapi apabila balik kepada masalah hukum, dengan jelas al-Quran, Allah berfirman (mafhumnya): "Dan Allah telah menjadikan bagi kamu pasangan hidupmu dari jenis kamu juga." (an-Nahli: 72) 

Firman Allah (mafhumnya): "Dan di antara tanda-tanda keagungan Allah dijadikan bagi kamu dari jenis kamu juga, pasangan-pasangan hidup, supaya kamu mendapat ketenangan dengannya dan dijadikan bagi kamu kasih sayang dan rahmat daripada Allah SWT." (ar-Rum: 21).

Kedua-dua ayat ini boleh difahami dengan mudah bahawa pasangan hidup manusia adalah manusia juga. Barulah akan wujud ketenangan, kasih sayang, tambatan hati dan saling percaya mempercayai. 

Bayangkan jika kita mempunyai isteri dari kalangan makhluk halus orang lain tidak nampak, kita nampak seorang sahaja, atau mungkin kita pun tidak nampak tetiba kita berselisih faham, bergaduh dan sebagainya, bagaimana akan terjadi kepada rumah tangga kita. 

Hadis yang diriwayatkan oleh Yunus bin Yazid daripada Azzubri katanya, Rasulullah saw menegah manusia mengahwini jin. 

Berpandu kepada ayat dan hadis saya sebutkan, atas alasan ini jumhur ulama berpendirian, tidak harus mengahwini jin, jika berlaku perkahwinan, maka perkahwinan itu tidak sah. Kalau berlaku perhubungan jenis, mereka berkesedudukan dalam keadaan haram. 

Tetapi Imam Malik bin Anas mengatakan perkahwinan itu adalah makruh dan ada ulama yang sependapat dengan Imam Malik. 

Namun apapun yang dapat dilihat maka perkahwinan ini suatu yang kudus, yang pasti diketahui syarat sah perkahwinan, yang paling asas adalah agama. 

Jika jin itu bukan Islam maka perkahwinan tidak sah. Jika dikatakan jin itu Islam, bagaimana boleh kita pastikan benar-benar bahawa dia Islam, apakah dengan pengakuan mulut yang mengatakan bahawa dia (jin) Islam boleh diterima. 

Jika dikatakan jin itu mempunyai keilmuan Islam yang tinggi dan dia beramal dengannya, maka sama juga dengan manusia yang mengkaji Islam, tetapi tidak Islam. 

Malah ada kalangan sarjana Barat yang banyak menghafal al-Quran, menghafal hadis dan mengetahui banyak hukum (terutama orientalis), kalau di alam manusia boleh berlaku, maka tidak mustahil di alam jin juga ianya boleh wujud. 

Maka jalan yang terbaiklah, kahwinilah dengan manusia, seperti yang disebut Rasulullah, "Kahwinilah perempuan-perempuan manusia, kerana mereka boleh mendatangkan harta." 

(Sumber: Bersama Dato Dr Harun Din)

4 comments:

paridah said...

assalam....berkahwin sesama manusia yg kita rasakan amat mengenali hati budinya pun mndatangkan banyak masalah dlm perkhwinan tambah dgn keujudan yg lain yg kita xfhm n tahu apa tntg mrk tentu berganda-ganda masalahnya..moga dijauhi Allah.

Kakzakie said...

Kadang-kadang macam tak masuk akal bila dikatakan ada yg kahwin dgn jin. Kakak bayangkan macam drama-drama tapi kata bapak kakak dulu-dulu memang ada AI. Sekarang bila dakwah di sana-sini ramai yg faham dah rasanya nak jumpa jin pun bukan semua org boleh jumpa betul tak? Kalau kita jumpa mahu tunggang-langgang agaknya haha...

Manusia ramai boleh di pilih tak payahlah cari jin.

saniah ibrahim said...

Terimakasih dgn info ni,bnyk yg kakak dpt bljar dari persoaln yg selalu xterjawp...ialah manusia ni ramai knpalah nk dari keturunn jin juga kn.

iryanty ahamad said...

asalamualaikum saudara..pernah juga dengar orang kawin dengan jin islam...nauzubillah

Post a Comment