Sahabat Sejati

Thursday, 16 July 2015

"Semoga bertemu kembali..."

Entah mengapa terasa sayu benar malam ini. Semacam ada sesuatu yang tidak kena, menusuk-nusuk di ruang hati. Sejak dari terawih tadi perasaan ini sudah membekas. Menghayati bacaan imam Irham yang lunak dan mendayu, menyebabkan semakin bertambah perasaan yang menyesakkan dada. 

Oh ya, terawih malam ini merupakan yang terakhir imam Irham al-Hafiz berkhidmat di surau perumahan saya. Esoknya beliau dijadualkan pulang ke kampungnya di Narathiwat, Selatan Thai, setelah hampir sebulan mengimami solat terawih. Khabarnya beliau juga sedang membimbing pengajian tahfiz di sana. Terdapat 24 orang pelajar yang sedang mengikuti pengajian di pusat tahfiznya itu. 

Dalam ucapan akhirnya sebelum berpisah, imam Irham menyampaikan hasrat untuk datang lagi ke sini pada tahun hadapan. Layanan dan kemesraan yang terjalin menyebabkan beliau tidak merasa terasing bahkan seperti berada di kampung halamannya sendiri. Biarpun cuma sebulan berkenalan, tetapi persahabatan yang akrab sangat dirasakan. Benarlah eratnya jalinan persaudaraan Islam, ia merentasi sempadan geografi, warna kulit, bahasa serta budaya. Bagaikan tidak terasa bahawa kami berbeza semua itu. Demikian indahnya persaudaraan yang didasari Iman dan Islam. 

Teladan hijrah 

Di dalam peristiwa hijrah, selain membangunkan masjid untuk dijadikan pusat berkumpul dan pertautan hati, Rasulullah saw juga melakukan kerja lain yang disebut oleh sejarah sebagai salah satu peristiwa menakjubkan, iaitu mengikat tali persaudaraan di antara Muhajirin dan Ansar. 

Imam al-Bukhari meriwayatkan bahawa ketika kaum Muhajirin datang ke Madinah, Rasulullah saw mempersaudarakan Abdurrahman bin Auf dengan Saad bin Rabi`. Ketika itu Saad berkata kepada Abdurrahman, “Aku adalah orang Ansar yang mempunyai harta paling banyak. Maka bahagilah hartaku menjadi dua. Aku memiliki dua isteri. Maka lihatlah salah seorang yang paling membuatmu takjub, lalu sebutkanlah namanya kepadaku. Aku akan menceraikannya. Sehinggalah apabila masa iddahnya habis nanti, engkau boleh menikahnya.” 

Imam al-Bukhari juga meriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawasanya dia mengatakan, “Orang Ansar pernah berkata kepada Nabi Muhammad saw, “Bahagilah kebun kurma ini antara kami dan dan saudara-saudara kami.” Nabi Muhammad saw menjawab, “Tidak. Cukuplah kamu memberi bantuan kecil kepada kami. Kami sangat berterima kasih kepada kamu atas pemberian buahnya.” 

Orang Ansar itu pun berkata, “Kami dengar dan kami taat.” 

Perasaan cinta ini bukanlah percikan yang sementara dan mudah berlalu seiring pergantian masa. Makna persaudaraan ini, sebagaimana diungkapkan oleh Syeikh Muhammad al-Ghazali adalah leburnya kefanatikan jahiliah sehingga sehingga tidak ada rasa fanatik kecuali untuk Islam serta gugurnya perbezan atas unsur nasab, warna kulit dan tanahair, sehinggalah seseorang tidak dinilai maju atau tertinggal kecuali berlandaskan maruah dan ketaqwaannya. Tentunya ia bersumberkan keimanan kepada Allah, rasul-Nya, kitab-kitab-Nya. 

Semoga bertemu kembali...

“Doakan saya dapat datang lagi ke sini,” kata imam Irham dalam telo melayu Thai sewaktu kami bersalaman. 

“Insya-Allah, saya doakan,” jawab saya sebelum berpisah di pintu pagar surau. 

“Jangan diucap selamat tinggal, tetapi ucapkanlah semoga bertemu kembali. Jika tidak di dunia ini, insya-Allah di syurga nanti...”

0 comments:

Post a Comment