Sahabat Sejati

Sunday, 19 July 2015

Bicara kepada diri...


Hari ini telah genap 39 tahun usiaku. 

Apa yang ada pada angka yang bertambah saban tahun, melainkan ia memberi makna telah berkurang usia yang berbaki. Setiap kali menjelangnya tarikh seperti hari ini, ia juga memberitahu bahawa setahun lagi telah bertambah janji untuk saya menghampiri kematian. 

Bicara kematian sangat menakutkan. Ya, sangat menakut! Kematian akan menjengah di antara tarikan dan hembusan nafas. Begitu juga di antara pejam dan celik kerdipan mata. Kadangkala saya terfikir, bagaimana kondisinya jika dicabut nyawa ketika ini. Apakah saya telah sedia dengan bekalan yang perlu disiapkan. Tidak berani saya menjawabnya. Semestinya kematian secara husnul khatimah adalah impian dan pilihan. 

Sentiasa mengingati mati akan menghadirkan perasaan takut kepada Tuhannya dan merasakan diri tidak pernah cukup dengan amal kebaikan, oleh itu ia akan sentiasa berlumba-lumba memenuhkan kantung amalan dengan amal kebajikan. Bahkan dengan sentiasa mengingati mati juga akan menjadikannya sentiasa berhati-hati dalam segala tindak-tanduk agar tidak tersasar dari landasan keredhaan-Nya. 

Abdullah bin Umar radhiallahu’anhuma berkata, bahawa ketika dia sedang duduk-duduk di sisi Rasulullah saw lalu datang seorang lelaki Ansar memberi salam dan bertanya kepada Rasulullah: “Siapakah yang lebih utama (lebih baik) di kalangan orang yang beriman?” Jawab Rasulullah saw: “Orang yang lebih baik di kalangan orang beriman ialah mereka yang berakhlak mulia.” Kemudian lelaki itu bertanya lagi: “Siapakah orang yang paling cerdik di kalangan orang yang beriman?” Jawab Nabi saw: “Orang yang paling cerdik ialah mereka yang banyak mengingati mati dan banyak membuat persiapan untuk menghadapi mati.” (Hadis Riwayat Imam Ibnu Majah) 

Semoga diri ini sentiasa diberi petunjuk dan keinsafan serta termasuk di dalam golongan yang disebut dalam firman-Nya dengan sebab mahu menerima peringatan di usia menjengah 40 ini. 

"Mereka (yang bersifat seperti itu) itulah orang yang Kami terima daripada mereka amalan baik yang mereka telah amalkan dan Kamni ampunkan kesalahan-kesalahan mereka; (mereka akan dimasukkan) dalam ahli syurga, sebagai memenuhi janji yang benar, yang telah dijanjikan kepada mereka." (al-Ahqaf: 16)

Allahu al-musta`an...

4 comments:

paridah said...

assalam wah masih muda belia ustaz ni...selamat ulang tahun kelahiran... pertambahan usia bermakna dewasa n matang menentu apa saja pertimbangan...semoga sht walafiat usia yg pnjang n berkat berbhgia di bawah lindungan rahmatNya..

abuikhwan said...

salam kak,
terima kasih atas ucapan dan doanya. Mudah-mudahan kak paridah juga sentiasa diberikan kesihatan dan berada di dalam rahmat-Nya...

||aLeaSaRa|| said...
This comment has been removed by the author.
||aLeaSaRa|| said...

assalamualaikum, saya juga nk ucapkn slmt hari raya dan smga Allah berkati usia dan kesihatan,dimurahkn dgn rzki yg halal,bahagia bsama keluarga tsayang aamiin :)

Post a Comment