Sahabat Sejati

Monday, 20 July 2015

"Hadirmu dinanti, pergimu ditangisi.."


Terasa sayu melambai Ramadhan yang melangkah pergi meninggalkan kita semua. Pemergian yang lama untuk datang berkunjung semula. Menunggu selama 12 bulan untuk bertemu kembali, satu jangka masa yang panjang. 

Benarlah ungkapan ‘Ramadhan, hadirmu dinanti, pergimu ditangisi’. Saya sangat merasakannya. Sekiranya ada upaya mengundurkan masa yang telah berlalu, tanpa bertangguh pasti akan saya lakukan agar sepanjang masa adalah bulan Ramadhan. Namun, mustahil ia dapat dilakukan kerana masa yang telah pergi tidak akan kembali lagi. Ia telah tersimpan kemas di sisi-Nya untuk dibuka semula pada hari akhirat nanti. 

Ya, saban tahun Ramadhan akan tetap datang dan pergi sebelum akhir usia dunia ini. Cuma kita sahaja yang berkesempatan atau tidak bersua dengannya lagi. Hidup dan mati adalah taqdir yang ditentukan oleh Allah SWT. 

Saya sendiri tidak pasti apakan tahun hadapan saya masih lagi berpeluang bertemu dengan bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan ini. Allah jua yang Maha Mengetahui segala-galanya. Dia yang menetapkan perjalanan taqdir. Mana tahu ajal terlebih dahulu menjemput pergi, maka Ramadhan kali ini menjadi yang terakhir buat saya. Terkenang pula saudara-mara dan handai-taulan yang tidak sempat bersama dengan Ramadhan tahun ini. Pastinya mereka semua tidak mengetahui bahawa Ramadhan yang lalu adalah yang terakhir buat mereka. 

Bagi kita yang sempat memasuki Ramadhan pada tahun ini, apakah natijah Ramadhan buat kita. Bertambah baik atau sebaliknya? Sejauh manakah kita telah mengisi Ramadhan dengan menagih keampunan-Nya yang mahal itu. Berhasilkah kita merebut taqwa yang dijanjikan? Hanya hati kecil yang dapat menjawabnya di dalam diri masing-masing. 

Diceritakan para Salafus-Soleh sentiasa memohon kepada Allah SWT agar menerima segala amal kebaikan yang dilakukan walaupun setelah enam bulan Ramadhan berlalu. Bagaimana mahu melihat tanda-tanda amal kebaikan diterima? Segala puji bagi Allah jika taat dan patuhnya berkekalan sebagaimana yang dilakukan di dalam bulan Ramadhan, itulah sebenar-benar dan sebesar-besar nikmat kurniaan-Nya. 

Lihatlah pada diri, seandainya masih mampu untuk istiqamah sebagaimana yang dilakukan di dalam bulan Ramadhan. Solat berjemaah, membaca al-quran, solat sunat, bersedekah dan sebagainya, mampukah diteruskan? Atau telah terhenti dengannya berakhirnya Ramadhan. Jika demikian, maka benarlah ingatan alim ulama agar kita menjadi hamba Allah bukan hamba Ramadhan. Hamba Allah ialah seseorang yang beramal dan beribadah tanpa mengira musim dan waktu, manakala hamba Ramadhan ialah yang beribadah tatkala masuknya bulan Ramadhan lalu tawaquf seiring berakhirnya Ramadhan. 

Fikirkanlah, apakah makna taqwa yang menjadi natijah kepada bulan Ramadhan? Apakah kita tergolong dalam mereka yang mendapat ijazah taqwa? Maka bertanyalah kepada iman yang ada di dalam dada masing-masing. Tidakkah kita merasa gerun dengan amaran Rasulullah saw tatkala mengaminkan satu persatu apa yang disebutkan oleh Jibril alaihi as-Salam. 

“Jibril mendatangiku seraya berkata; “Barangsiapa yang mendapati bulan Ramadhan, lantas tidak mendapat ampunan, kemudian mati, maka ia masuk neraka serta dijauhkan Allah (dari rahmat-Nya)” Jibril berkata lagi, “Ucapkan “Amin”. Maka kuucapkan “Amin”. 

Semoga Allah SWT melindungi kita semua daripada keadaan sedemikian. Allahu al-Musta`an...

1 comments:

paridah said...

assalam ..ramadan yg telah berlalu pergi moga meninggalkan kita dgn rahmat kebaikan yg banyak n berbekas di hati...meningkatkan iman dan takwa kepada-Nya. kita hanya mampu berdoa agar Allah mempertemukan kita dengan ramadan seterusnya...insyaAllah.

Post a Comment