Sahabat Sejati

Sunday, 15 September 2013

Nikmat kesihatan tidak terperi

' Lawatan oleh YB Adun Beserah'

Tengahari semalam saya mendapat berita yang agak mengejutkan. Seorang sahabat yang selalu bersama di dalam program-program kemasyarakatan telah dimasukkan ke hospital akibat demam denggi. Saya segera menghubunginya menerusi sistem Wassap untuk mendapat maklumat yang lebih terperinci. Asalnya beliau menyangka cuma demam biasa, namun setelah 3 hari memakan ubat yang dibekalkan oleh pihak klinik, demamnya tidak kebah-kebah.

Menurutnya lagi, pada malam sebelum dimasukkan ke hospital, beliau merasa tidak sedap badan dan mula menggigil, akhirnya kerana tidak tahan beliau memandu sendirian di tengah malam menuju ke hospital. Setelah dilakukan pemeriksaan, beliau disahkan menghidap demam denggi! Malam itu juga beliau dimasukkan ke wad.

Saya sendiri mempunyai pengalaman dijangkiti virus denggi dan dimasukkan ke hospital. Bukan hanya sekali malah dua kali! Oleh yang demikian, saya memahami bagaimana rasanya kepayahan serta ketidakselesaan yang dihadapi.

Namun, apa yang lebih saya simpati kepada sahabat saya ini ialah isterinya baru sahaja 2 hari keluar daripada hospital kerana melahirkan anak yang ke 4. Kini beliau pula terlantar di hospital.

Nikmat kesihatan


Kesihatan adalah sesuatu yang amat bernilai. Lantaran itu, ia mestilah dihargai iaitu dengan menjaga serta mengawasinya daripada sebarang perkara yang boleh menjejaskannya. Ia termasuk nikmat Allah SWT yang sangat penting utama dan wajib disyukuri. Menghargai dan mensyukuri kesihatan ialah dengan menggunakan semaksima mungkin masa sihat bagi melaksanakan ibadah dan tugas selaku hamba Allah SWT.

Pentingnya nikmat kesihatan ini ialah apabila kita ditimpa sakit. Hampir seluruh kebahagiaan dan kenikmatan hidup bergantung kepada kesihatan. Kesihatan yang terganggu bukan sahaja menyebabkan daya mengecap nikmat terencat, malah ia suatu kesengsaraan. Makanan yang lazat menjadi sebaliknya, tilam yang empuk memberikan kerehatan semasa tidur tidak lagi menjadi selesa. Bahkan seluruh kegiatan hidup menjadi terhalang dengan ujian sakit.

Saya suka membaca kisah-kisah golongan solehin yang adakalanya ujian kesakitan itu merupakan suatu yang menggembirakan. Bagi mereka ujian sakit adalah saat-saat yang paling subur untuk melakukan ibadah. Tatkala ditimpa kesakitan, ketika itulah Allah SWT amat hampir dengan mereka dan Allah SWT sedang mengambil tahu dan menguruskan hal diri mereka, lalu merasakan Allah amat menyayangi mereka. Saat itu mereka tidak mempedulikan kesakitan yang dialami, yang penting melakukan ibadah sekusyuk dan berdoa sebanyak-banyaknya.

Berbeza pula dengan orang awam. Jika dalam keadaan sihat pun boleh menculaskan ibadat, apatah lagi jika tubuh dalam keadan sakit. Pastinya kemalasan mula menguasai diri dan meninggalkan ibadah yang difardhukan. Kesakitan yang dialami menjadi alasan untuk tidak beribadat. “Allah Maha Mengetahui akan keadaan hamba-Nya,” itulah alasan yang dicipta dan diulang-ulang. Maka amat rugilah orang ini kerana sepatutnya ujian sakit itu menjadi penghubung dirinya untuk mendekatkan diri kepada Allah. Tetapi apa yang berlaku, sakit yang menimpa semakin menjauhkannya daripada Allah bahkan menambahkan pula murka-Nya. Na`udzubillah.

Oleh itu, hargailah kesihatan ini. Gunakanlah kesempatan sepenuhnya masa sihat yang ada untuk memperbanyakkan apa sahaja amal ibadah yang boleh memberikan kebaikan di dunia dan semestinya kebaikan di akhirat.

Dari Ibnu ‘Abbas, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
"Manfaatkan lima perkara sebelum lima perkara : Waktu mudamu sebelum datang waktu tuamu, Waktu sehatmu sebelum datang waktu sakitmu, Masa kayamu sebelum datang masa kefakiranmu, Masa luangmu sebelum datang masa sibukmu, Hidupmu sebelum datang kematianmu.” (HR. Al Hakim dalam Al Mustadroknya, dikatakan oleh Adz Dzahabiy dalam At Talkhish berdasarkan syarat Bukhari-Muslim. Hadits ini dikatakan shohih oleh Syaikh Al Albani dalam Al Jami’ Ash Shogir)

*Semoga Allah SWT memberikan kesembuhan kepada sahabatku...

0 comments:

Post a Comment