Sahabat Sejati

Sunday, 15 September 2013

30 Hari Bersama Umar al-Khattab


Sesungguhnya untuk menjadi insan Muslim yang berjaya, berwawasan, beramal secara praktikal dengan amalan-amalan Islam, tidak ada cara yang lebih praktikal melainkan merujuk kepada gaya dan cara hidup individu Muslim di zaman lampau yang telah berjaya membuktikan betapa mereka mampu menjadi Muslim yang dituntut Allah dalam al-Quran.

Ciri-ciri contoh positif ada di dalam al-Quran yang ditunjukkan oleh para anbiya dalam menjalani proses kehidupan sebagai Muslim terbaik dalam menjalankan perintah Allah, meliputi semua nabi termasuk Nabi Muhammad saw, begitu juga isyarat Allah mengenai para sahabat baginda melalui ayat 110 surah Ali Imran yang bemaksud: "Kamu adalah sebaik-baik ummah..."

Justeru, buku 30 Hari Bersama Umar al-Khattab yang sudah mula berada di pasaran pada awal Ogos lalu adalah antara buku yang menceritakan mengenai keperibadian Khalifah Islam kedua iaitu Umar al-Khattab dalam jadual hariannya selama 30 hari untuk dinilai sebagai satu program agenda yang praktikal walaupun sibuk dalam mengurus tadbir urusan pemerintahan.

Buku ini mengisahkan kehidupan Saiyidina Umar al-Khattab ra, antara sahabat yang paling rapat dengan Rasulullah saw. Sebanyak 30 kisah tentang beliau dimuatkan dalam buku ini. Setiap kisah ditulis secara ringkas, mudah serta tidak terlalu panjang sesuai untuk bacaan kanak-kanak dan pendidik di kelas-kelas pra sekolah dan sekolah rendah.

Setiap akhir kisah pula diselitkan mutiara hikmah yang boleh diteladani oleh anak-anak yang gemar membaca kisah sejarah Islam dan mampu membantu ibu bapa memetik pengajaran bagi anak-anak mereka, kerana itu ia amat mudah diamalkan dengan harapan agar anak-anak terbiasa dengan kisah-kisah membabitkan individu Muslim yang berjaya.

Turut disertakan beberapa pertanyaan sebagai bahan diskusi dengan anak-anak. Ibu bapa disaran agar membacakan kisah ini pada setiap malam menjelang tidur anak-anak mereka. Jika dilakukan setiap malam selama sebulan (sekitar 30 hari), maka ibu bapa dapat menghabiskan bacaan buku ini. Alangkah indah jika anak-anak kita dapat mengenali secara dekat peribadi Saiyidina Umar al-Khattab yang mulia ini.

Tajuk :  30 Hari Bersama Umar al-Khattab
Penulis : Hepi Andi Bastoni
Penerbit : Kemilau Publika Sdn Bhd
M/s : 227
Harga : SM 16.00 / SS 19.00

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang telah menciptakan!

0 comments:

Post a Comment