Sahabat Sejati

Saturday, 31 August 2013

Merdeka?


Masing-masing sedang menanti. Lalu bergema kiraan 10, 9, 8.....3, 2, 1 kemudian diikuti jeritan merdeka bersama dentuman bunga api yang bertalu-talu.

Mungkin inilah yang berlaku di beberapa tempat pada malam tadi. Dan ia berlaku pada setiap tahun ketika sebaik jarum jam melepasi angka 12 pada malam kemerdekaan. Inilah wajah sambutan kemerdekaan negara kita.

31 Ogos menjelma, tarikh bersejarah ulang tahun kemerdekaan negara Malaysia yang tercinta untuk kali yang ke-56. Kita bebas mentadbir sendiri negara tanpa campurtangan pihak lain. Kita bebas menentukan halatuju dan mencorakkan dasar negara ini. Saya percaya semua rakyat Malaysia merasa gembira dengan nikmat kemerdekaan ini.

Jika ditanya apakah erti kemerdekaan? Boleh jadi ramai yang menjawab, merdeka ialah bebas daripada penjajahan. Dalam konteks negara kita ialah bebas daripada penjajah British dengan menghalau mereka keluar dari negara ini. Benar, itulah jawapan yang sering kita dengar. Saya tidak mengatakan ianya salah tetapi ia tidak habis di situ, ada lagi sambungannya.

Saya beranggapan merdeka dalam ertikata yang sebenar ialah kita bukan sahaja bebas daripada penjajah iaitu dari sudut fizikal, tetapi kebebasan yang menyeluruh. Bukan hanya fizikal tetapi dalam masa yang sama bebas daripada cengkaman pemikiran penjajah. Kita ‘melepaskan’ diri daripada terikat dengan fahaman penjajah yang pastinya tidak mengikut cara Islam yang sebenar. Sedangkan sebagai sebuah negara yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi, sudah tentu tanpa alasan kita seharusnya menjadikan syariat Islam sebagai teras dalam pemerintahan negara.

Saban tahun kita mengadakan sambut hari kemerdekaan. Apa yang bermain di minda? Jeritan merdeka? Pertunjukan bunga api? Perarakan?  Itu sahaja?

Saya melihat menyambut kemerdekaan itu bukanlah hanya sebagai rutin tahunan tetapi yang paling utama adalah bagi mengingatkan rakyat untuk sentiasa memuhasabah diri agar terus berusaha memerdekakan diri secara menyeluruh. Dengan rakyat yang berbilang kaum , maka sebaiknya kita membuang elemen-elemen yang boleh membangkitkan sentimen perkauman, melahirkan rasa sedar dengan berganding bahu mewujudkan sebuah negara yang makmur dan harmoni serta saling bermasyarakat. Jika tidak, kemerdekaan yang kita raikan setiap tahun hanyalah sekadar sehari cuti yang penuh dengan acara warna-warni tetapi kosong dari pengertian dan pemahaman yang sebenarnya.

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

“Salam kemerdekaan buat jiwa yang merdeka”

0 comments:

Post a Comment