Sahabat Sejati

Thursday, 22 August 2013

Bicara santai: Merenung sejenak


Menanti hari-hari mendatang adalah keinsafan, kerana tidak pasti adakah sempat menyelak tibanya hari yang baru. Meninggalkan hari-hari yang dilewati, menerbitkan gusar dan kebimbangan. Helaian demi helaian amalan yang dipersembahkan, apakah ia diterima untuk membuahkan ganjaran kebaikan atau jauh tersisih berterbangan. Persis debu yang ringan ditiup angin nan lalu.

Dunia semakin menuju akhir usia. Namun dunia juga semakin terlihat cantik dan mengecurkan. Gamitnya melambai-lambai sang pencinta agar datang merangkul erat penuh cinta.

Semua kita semakin tua. Suka? Benci? Tidak mampu diingkar. Kematian pula mengintai-ngintai di celah detik dan waktu. Ada yang ingat dan ada yang alpa.

Seorang ahli akhirat, akan semakin terungkai tali-tali duniawi daripada tubuhnya manakala tali-tali akhirat akan mengikat kemas memegangnya. Dia semakin lunak dengan kebaikan, lembut menerima peringatan. Balasan untuknya adalah nikmat kesenangan, sedang ia termasuk golongan yang beruntung.

Allah SWT berfirman:

“Dan orang-orang yang bertaqwa kepada Tuhan mereka akan dibawa ke Syurga dengan berbondong-bondong, sehingga apabila mereka sampai ke Syurga yang pintu-pintunya sedia terbuka dan penjaga-penjaganya mengalu-alukan mereka dengan kata-kata:" Salam sejahtera kepada kamu, berbahagialah kamu, maka silalah masuk ke dalam Syurga ini dengan keadaan tinggal kekal di dalamnya." (az-Zumar: 73)

Seorang ahli dunia pula, tali-tali duniawi sentiasa merantai dan membelenggunya. Ketika akhirat memanggilnya, dia berlari menjengah pada dunia yang akan lebur. Akhirnya tiada apa yang didapati melainkan sesuatu yang hilang. Maka, akhirnya jadilah ia golongan yang sebenar-benarnya menyesal.

Allah SWT berfirman:

“Dan orang-orang kafir akan dihalau ke neraka Jahannam dengan berbondong-bondong, sehingga apabila mereka sampai ke neraka itu dibukakan pintu-pintunya dan berkatalah penjaga-penjaganya kepada mereka: Bukankah telah datang kepada kamu Rasul-rasul dari kalangan kamu sendiri, yang membacakan kepada kamu ayat-ayat Tuhan kamu dan memperingatkan kamu akan pertemuan hari kamu ini?" Mereka menjawab: "Ya, telah datang! Tetapi telah ditetapkan hukuman azab atas  orang-orang yang kafir.” (az-Zumar: 71) 

Merenung sejenak...

0 comments:

Post a Comment