Sahabat Sejati

Thursday, 19 May 2011

Aku dan Al Ikhwan Al Muslimun"Aku ingin berterus-terang mengatakan, bahawa aku memperoleh manfaat agama yang begitu besar dari Al Ikhwan Al Muslimun. Aku memperolehi faedah yang sangat banyak dari dakwah Ikhwan. Dakwah Ikhwan telah memperluas cakerawala fikiranku memahami Islam secara utuh, sebagaimana disyariatkan Allah SWT, sebagaimana tertera dalam kitab-Nya, seperti diserukan Rasul-Nya dan difahami oleh para sahabatnya. Islam adalah agama dan dunia, dakwah dan negara, aqidah dan syariat, ibadah dan kepimpinan, mushaf dan..." (Prof Dr. Yusuf al-Qaradhawi)

Tajuk : Aku dan Al Ikhwan Al Muslimun
Tajuk Asal : Mudzakkirat al-Qaradhawi
Penulis : Prof Dr. Yusuf Al-Qaradhawi
Editor Bahasa Malaysia : Qurratul Aien bt Fatah Yasin
Penerbit : MUTIARA ILMU SELEKTA SDN BHD
M/S : 364
Harga : SM 25.00 / SS 28.00

Buku ini amat penting, untuk dihayati dan direnungi oleh ulama, pendakwah, pendidik dan aktivis gerakan Islam, bagaimana Syeikh Qaradhawi melalui proses pentarbiyahan dalam gerakan al-Ikhwan al-Muslimun, sebuah gerakan Islam yang sangat kita kenali, dan sangat berpengaruh di dunia Islam, terutamanya di Timur Tengah.

Syeikh telah melalui cabaran-tribulasi, suka dan duka dalam perjuangan dalam menegakkan risalah suci ini, masuk penjara dan keluar penjara bahkan dibuang dari negerinya sendiri, Mesir, di mana kini beliau menjadi warganegara Qatar. Itu tidak lain kerana kegigihan-keikhlasan serta keistiqamahan beliau, memperjuangkan apa yang beliau yakini benar iaitu perjuangan menegakkan Islam yang mulia bersumber kepada al-Quran dan as-Sunnah.

Kedalaman ilmunya dalam pelbagai bidang ilmu keislaman yang luas, dan dilengkapi dengan penguasaan beliau tentang kesusasteraan dan ilmu-ilmu yang dianggap datang dari 'barat' menjadikan beliau sebagai mujtahid dan ulama muktabar zaman ini, di mana hujah dan pemikirannya tetap relevan sepanjang zaman, beliau sangat menguasai suasana kekinian dan perubahan serta perkembangan global yang begitu cepat. Beliau sangat memahami ilmu dunia dan ilmu akhirat, walaupun kita menyakini bahawa tiada pemisahan ilmu dan Islam.

Kiranya buku ini akan menjadi iktibar dan pengajaran untuk kita melangkah dalam dakwah syumuliah ini.

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu!

0 comments:

Post a Comment