Sahabat Sejati

Wednesday, 11 May 2011

Cetusan rasa: Dari aku untuk aku...


Alhamdulillah, alhamdulillah.

Apa lagi yang mampu diucapkan, demikianlah semulia-mulia kalam yang tercetus dari kedua bibir untuk menzahirkan kesyukuran di atas limpah kurnia ini. Allah, terlalu luas kasih sayang-Nya di sepanjang hidup yang amat singkat ini.

Sesungguhnya suka duka perjalanan hidup, pahit jerih liku-liku kembara di dunia gersang dan tandus. Ketenangan, kebahagiaan dan kejayaan adalah dambaan setiap insan. Pasti ianya tercatat di dalam diari kehidupan. Walau siapa pun dia, selagi bergelar insan yang berakal.

Usia sudah separuh tersisa, tetapi nafsu di dalam diri menyatakan “belum puas mengharungi kehidupan.” Gejolak hati meronta-ronta pada dunia...mahu lagi, mahu lagi...

Sungguh sukar untuk merasai hakikat kehambaan.

Tika iman melonjak tinggi, hati ini terasa begitu hampir dengan-Nya. Ketika itu betapa nikmat nya bersujud di dalam solat, hinggakan diri berada di alam yang asing. Bagaikan tidak mahu bangkit dari sujud yang penuh kedamaian.

Tetapi,

Tika nafsu pula merajai jiwa, jauh wajah berpaling dari-Nya. Bibit kesombongan memutik kuman nifaq. Rakus memakan sedikit demi sedikit kebaikan umpama anai-anai yang memakan batang kayu. Tampak gagah diluar namun lambat laun hancurlah dirimu.

Masa pantas berlalu, meninggalkan sesiapa sahaja yang masih tidur walau hakikat tampak di dalam jaga. Ahh...usia bagaikan berbaki di hujung jari.

Di saat masih diberi peluang dan kesempatan untuk mendekati-Nya, maka rendahkanlah dirimu, adulah kelemahan dan kekurangan dirimu dengan penuh pengharapan. Laksanakan perintah-Nya dan jauhkanlah larangan dan tegahan-Nya. Hulurkanlah tangan memohon keampunan-Nya dengan penuh keikhlasan, nescaya Dia akan menyambutnya dengan penuh belas kasihan. Semoga kita dipandang dan dilayan dengan rahmat dan kasih sayang.

Maka jangan disiakan peluang ini, tidak tertanggung penyesalannya.

“Sesungguhnya inilah jalan-Ku yang lurus, sebab itu turutlah jalan-Ku yang lurus itu dan janganlah kamu menuruti berbagai jalan sehingga mencerai-beraikan kamu dari jalan-Nya. Demikianlah Dia berwasiat kepadamu, agar kamu bertaqwa.” (al-An`am: 153)

Dari aku untuk aku.....

0 comments:

Post a Comment