Sahabat Sejati

Saturday, 23 October 2010

Hanya satu ngomelan


Jika dibuat perbandingan.

Umum mengetahui betapa bernilainya intan dan berlian, ianya dibungkus dengan kemas, diikat lalu disimpan di dalam peti besi terkunci rapi. Tidak cukup dengan itu, diupah pula pengawal keselamatan untuk menjaganya. Begitu juga dengan wanita. Wanita yang bermaruah tidak akan sewenang-wenangnya mempamerkan tubuhnya di khalayak ramai. Mereka tampil di khalayak ramai dengan menurut kehendak syarak.

Bilamana wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki yang bukan mahram, maka sesungguhnya dia telah menutup maruahnya dan maruah mukminat seluruhnya. Harga diri seorang wanita terlalu mahal harganya.

Firman Allah SWT:

“Wahai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isteri kamu, dan puteri-puteri kamu dan kepada wanita-wanita beriman hendaklah mereka menutup kepala dan melabuhkan tudung kepala hingga menutupi dada mereka. Semoga dengan ini mereka mudah dikenali (bahawa mereka adalah wanita-wanita yang mulia). Supaya mereka tidak akan diganggu (oleh lelaki-lelaki yang tidak sopan). Sesungguhnya Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang.” (al-Ahzab: 59).

Islam mengajar umatnya membentuk sifat-sifat menjaga kesucian bukan sahaja kesucian hati (iman)tetapi hingga pada cara umatnya berpakaian.

Berdasarkan nas al-Quran dan hadis amat jelas isu aurat bukanlah sesuatu yang kecil dan masalah remeh. Malah ia juga merupakan salah dosa utama yang diperjuangkan oleh syaitan. Kerana, dengan terbukanya aurat, ia boleh mencambahkan dosa-dosa lain seperti zina, bercerai suami isteri kerana curang, mengandungkan anak luar nikah, putusnya hubungan kekeluargaan membunuh anak luar nikah dan berbagai-bagai masalah lagi.

Perihal syaitan mensasarkan dosa ‘membuka aurat” ini sebagai agenda utamanya ada disebutkan dalam al-Quran yang bermaksud:

“Maka syaitan membisikkan fikiran jahat kepada keduanya agar menampakkan kepada mereka aurat yang tertutup...” (al-A`raaf: 20).
Sebagai pemimpin Islam sama ada ketua keluarga, ketua masyarakat apalagi ketua negara wajib membimbing rakyat agar menutup aurat dengan menunjukkan contoh dan tauladan.

Islamic Fashion Festival

Isu yang kecoh dan heboh ketika ini, baik di dalam blog, facebook maupun di kedai-kedai kopi. Dan saya sendiri pun mendapat info melalui facebook dan juga blog. Bermacam-macam reaksi yang dapat dilihat, ada yang menggesa penaungnya meminta maaf kepada seluruh umat Islam, ada juga yang membenarkannya dengan alasan yang berbagai-bagai.

Saya tidak bermaksud untuk mengulas panjang, kerana bagi saya telah cukup apa yang ditulis, ulasan dan pendapat. Rata-rata banyak di dalam blog.

Sekadar melontar satu pertanyaan, inikah yang dinamakan “Islamic fashion?” Tepuk dada tanya iman.

Sumber foto: Internet

2 comments:

Latifah said...

Islamic fesyen yang menghina Islam...
=(

abuikhwan said...

Krisis kecelaruan pemikiran masyarakat yang semakin membarah...

Post a Comment