Sahabat Sejati

Saturday, 30 October 2010

Tutuplah auratmu wahai wanita...


Kita perhatikan bagaimana 'trend' sesebuah organisasi, jabatan, malahan restoran hebat hari ini pasti meletakkan 'dress code' atau etika berpakaian tertentu bagi kakitangannya. Ianya pasti bertujuan untuk menjaga standard bagi organisasi tersebut. Contohnya, kita tidak akan dapat melihat individu yang berselipar jepun atau berkain pelikat di sebuah persidangan antarabangsa seperti PBB, WHO dan sebagainya. Semuanya menjaga standard.

Jika sesuatu organisasi mempunyai standard yang sedemikian, apatah lagi Islam yang merupakan satu agama dan cara hidup yang profesional, tentunya mempunyai standard yang lebih lengkap bagi mengatur kehidupan manusia. Islam tidak menolak fesyen kerana memang fitrah manusia untuk bergaya dan kelihatan menarik, tetapi garis panduan syarak perlu diletak di peringkat utama dalam semua keadaan. Dengan kreativiti pereka fesyen yang mempunyai roh Islam, pakaian wanita seperti jubah tetap menarik yang menepati urusan agama dan bersesuaian dengan era moden dan terkini.

Namun demikian terdapat juga kekeliruan dalam memahami erti menutup aurat. Di antaranya ialah:

1- Aurat dianggap memakai tudung sahaja.

2- Bertudung tetapi ber`T-shirt` berlengan pendek.

3- Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.

4- Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan- kawasan mudah `menggoda`.

5- Bertudung tetapi menayangkan jambul dan hujung rambutnya.

6- Bertudung tetapi hanya memakainya di sekitar pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.

7- Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.

8- Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh dilihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.

9- Bertudung tetapi menaiki motor sambil menayangkan betis sepanjang jalan.

Diriwayatkan dalam sebuah hadis:
"Allah sentiasa merahmati para wanita yang memakai seluar panjang (di sebelah dalamnya)." (Riwayat al-`Uqayli, Darul Qutni dari Abu Hurairah, Musannaf Abd Razak, no 5043; Kanzul Ummal, no 41245)

Menurut Imam Mujahid, hadis ini berlaku di satu ketika ada seorang wanita jatuh dari kenderaannya sehingga terselak kainnya di hadapan Nabi dan para sahabat, maka dengan segera Nabi saw memalingkan wajahnya, maka para sahabat berkata dia (wanita itu) memakai seluar. Lalu sebagai respon Rasulullah saw memuji dan menyebut hadis di atas. (Al-Bayan wa At-Ta`rif, Ibn Hamzah al-Husayni, 3/252, no 1831).

10-Bertudung dan sempurna penutupan aurat tubuhnya tetapi memanja-manjakan suaranya ketika berinteraksi dengan lelaki.

Firman Allah SWT:
"Janganlah perempuan-perempuan itu berlemah-lemah dengan perkataannya, sebab akan menaruh harapan orang yang dalam hatinya ada penyakit." (al-Ahzab:32)

0 comments:

Post a Comment