Sahabat Sejati

Thursday, 30 September 2010

Mimpi Malik bin Anas r.a.

Pada satu malam Imam Malik bin Anas bermimpi melihat Malaikat Maut. Kemudian dia bertanya kepada Malaikat Maut itu, “Ya Malaikat Maut, masih tinggal berapa lagi usiaku?”

Malaikat Maut memberi isyarat dengan kelima jarinya. Imam Malik tidak mengerti maksud Malaikat Maut itu. Maka dia bertanya lagi, “lima apa wahai Malaikat Maut? Apakah 5 tahun? 5 bulan? 5 minggu? 5 hari?” Belum sempat mendengar jawapannya, beliau terjaga dari tidurnya.

Esok paginya beliau pergi berjumpa dengan seorang ahli ta`bir mimpi iaitu Imam Ibnu Sirin untuk menanyakan tentang mimpinya itu.

Kata Imam Ibnu Sirin, “Wahai Malik, mimpi mu itu baik-baik sahaja. Malaikat Maut tidak bermaksud mengatakan 5 tahun, 5 bulan, 5 minggu atau 5 hari. Tetapi ia hendak mengatakan kepadamu bahawa pertanyaanmu itu termasuk ke dalam 5 rahsia ilmu ghaib Allah SWT yang tidak diketahui oleh sesiapapun selain Allah SWT sendiri.”

Firman Allah SWT”

“Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sahajalah pengetahuan tentang hari Kiamat; dan Dialah yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada di dalam rahim. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui dengan pasti apa yang akan diusahakannya esok. Dan tiada seorang pun dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (Luqman: 34)

(Himpunan kisah malaikat)

0 comments:

Post a Comment