Sahabat Sejati

Thursday, 15 April 2010

Secebis ingatan Murabbi

Hidup ini adalah satu perjuangan dan percaturan. Kita memilih sendiri jalan yang terbentang luas di hadapan, baik membawa kita ke arah ketaqwaan atau jalan yang menyimpang. Tidak sedikit yang gagal terkandas di pertengahan jalan, tewas dalam perjuangan. Maka amat pentingnya kita mencari formula yang dapat memberi petunjuk agar jalan yang dilalui itu, mendapat keredhaan Tuhan.

Syeikh Fathi Yakan menulis di dalam bukunya “Apa Ertinya Saya Menganut Islam” yang saya kira amat penting untuk kita fikir-fikirkan bersama. Mungkin ia dapat membuka mata hati kita yang selama ini dilitupi oleh keseronokan yang melalaikan.

Di dalam kehidupan ini insan bertarung dengan dirinya sendiri. Adakalanya ia menang dan adakalanya ia kecundang atau ia tetap dalam pertarungan yang berterusan. Sememangnya pertarungan ini berterusan sehinggalah ajal maut menimpanya. Firman Allah:

“Dan jiwa serta penyempurnaannya (penciptaannya) maka Allah akan mengilhamkan pada jiwa itu (jalan) kefasiqan dan ketaqwaan. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwanya itu dan sesungguhnya rugilah orang-orang yang mengotorinya.” (Asy-Syams: 7-10).
Maksud inilah yang terkandung dalam sabda yang diisyaratkan oleh baginda saw:

“Dibentangkan fitnah ke atas hati manusia seperti jalinan tikar, satu demi satu, maka mana-mana hati yang menerimanya akan dititik dengan titik hitam. Mana-mana hati yang menolaknya pula akan dititik dengan titik putih, sehingga hati itu menjadi salah satu dari dua hati tadi. Satu putih melepak seperti batu putih yang tidak dapat dicacati oleh sebarang fitnah, manakala satu lagi adalah hati yang hitam legam yang tidak lagi mengenali sebarang kebaikan dan tidak menolak sebarang kemungkaran.”
Dalam pertarungan menghadapi nafsu manusia terbahagi kepada 3 golongan:

1.Golongan yang tunduk mengikut hawa nafsu mereka

Mereka hidup dengan keseronokan di atas muka bumi ini dan ingin hidup berkekalan di dunia. Mereka adalah orang-orang yang kafir dan orang yang mengikuti jejak langkah mereka. Golongan ini melupai (kebenaran dan nikmat) Allah, lalu Allah juga membiarkan mereka. Di dalam Al-Quran Allah mengingatkan mereka sebagai orang yang mempertuhankan hawa nafsu. Firman-Nya:

“Maka pernahkah kamu melihat orang-orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkan sesat berdasarkan ilmunya dan Allah telah mengunci mati, pendengarannya dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya. Maka siapakah yang akan memberikan petunjuk setelah Allah (membiarkannya sesat) maka mengapa kamu tidak mengambil pengajaran.” (Al-Jathiyah: 23).
2.Golongan yang bermujahadah dan bertarung menetang hawa nafsunya

Dalam menentang hawa nafsunya adakalanya golongan ini mencapai kemenangan dan adakalanya mereka kecundang. Apabila mereka terlibat dalam kesalahan mereka segera bertaubat. Begitu juga apabila mereka bermaksiat mereka segera sedar dan menyesal serta memohon keampunan dari Allah. Allah berfirman: 

“Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain dari Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui.” (Ali-Imran: 135)
Inilah golongan yang dijelaskan oleh Rasulullah saw dalam sabdanya:

“Setiap anak Adam (manusia) melakukan kesalahan, sebaik-baik orang yang melakukan kesalahan (dosa) ialah mereka yang bertaubat.”
Sehubungan dengan pengertian inilah diriwayatkan satu kisah oleh Wahab bin Munabbih yang menyatakan:

“Sesungguhnya Iblis pernah bertemu Nabi Allah Yahya bin Zakaria as. lalu Nabi Yahya berkata kepada Iblis: “Ceritakan kepadaku tabiat perangai manusia menurut pandangan kamu.” Lalu Iblis menjawab:

i. Golongan pertama dari manusia ialah seperti kamu ini. Mereka ini terpelihara (dari kejahatan dan dosa).

ii. Golongan yang kedua adalah mereka yang berada dalam genggaman kami sebagaimana buah bola berada di tangan anak-anak kamu. Mereka menyerah diri mereka bulat-bulat kepada kami.

iii. Golongan yang ketiga ialah golongan yang sangat sukar untuk kami kuasai mereka. Kami menemui salah seorang dari mereka dan kami berjaya memperdayakannya dan mencapai hajat kami tetapi ia segera memohon keampunan (bila ia sedar) dan dengan istighfar itu rosaklah apa yang kami dapati darinya. Maka kami tetap tidak berputus asa untuk menggodanya dan kami tidak akan mendapati hajat kami tercapai.

Dimanakah agaknya kita semua digolongkan. Maka bertanyalah pada diri masing-masing. Semoga kita sentiasa memilih yang terbaik untuk menjadi golongan yang terbaik di sisi Allah. Atau mungkin penyesalan yang tiada sudahnya di akhirat nanti.

0 comments:

Post a Comment