Sahabat Sejati

Thursday, 31 August 2017

Merdeka 60 tahun

'Kunjungan ke makam pahlawan Mat Kilau yang entah kali yang ke berapa. Di belakangnya pula adalah makam ibunya, Teh Mahada'

"Dari Perlis sampailah ke Sabah, kita sudah merdeka.."

Bait-bait senikata lagu 'Malaysia Berjaya'. Saya turut menyanyikannya dengan penuh semangat patriotik suatu ketika dahulu, setiap kali ia berkumandang di peti televisyen. Masa itu zaman budak-budak, memang semangat cintakan negara sangat menebal. Sekarang ini pun sama juga keadaannya.

Alhamdulillah, kita semua menyambut dan meraikan hari ulang tahun kemerdekaan tanahair yang tercinta ini kali ke-60 pada hari ini. Sudah tentu ini memberi makna bahawa sudah 60 tahun penjajah meninggalkan negara ini. Sekaligus meletakkan pengiktirafan bahawa kita sendiri mampu mentadbir dan mencorak dasar pemerintahan negara ini. Sedikit pun tidak memerlukan campur tangan luar, kita bebas.

Sejarah telah tercatat, negara atau bangsa yang dijajah sedikit pun tidak memiliki sebarang bentuk kebebasan untuk menentukan hala tuju sendiri, melainkan perlu tunduk dan patuh menurut apa yang telah diatur oleh mereka. Dalam ertikata lain perlu mengikut kehendak penjajah samada suka atau tidak.Tentunya keadaan ini menimbulkan ketidakadilan, penindasan serta ketidakpuasan hati kepada penduduk yang dijajah. Ekoran tersebut, muncullah penentang-penentang penjajah bagi membebaskan tanahair tercinta ini.

Nama-nama seperti Datuk Bahaman, Mat Kilau, Tok Janggut, Rentap, Mat Salleh, Datuk Maharajalela (sekadar menyebut beberapa nama) adalah di antara pejuang yang membangkitkan penentangan terhadap penjajah di tempat mereka. Dengan kudrat yang ada mereka melancarkan serangan demi serangan, biarpun terpaksa bermandi keringat darah dan menjadi pelarian di bumi sendiri. Penjajah pula menjaja mereka semua dengan gelaran pemberontak. Demikianlah mahalnya harga yang terpaksa dibayar demi untuk menghalau penjajah keluar dari tanah tumpah ini.   

Justeru, sebalik laungan merdeka, disamping letusan bunga api yang kita lepaskan ke udara, janganlah kita lupa akan jasa dan pengorbanan mereka ini. Kenangilah perjuangan mereka, hayatilah pengorbanan mereka. Rasailah sama denyut nadi para wira yang tidak didendang ini. Moga semua ini memberi makna dan pengertian yang sebesarnya tatkala kita menyebut kalimah 'merdeka'.    

Marilah kita menadah tangan memanjatkan kesyukuran atas nikmat kemerdekaan ini. Mudah-mudahan kita bukan hanya merdeka dari sudut fizikal, malahan jiwa dan fikiran kita turut merdeka.

0 comments:

Post a Comment