Sahabat Sejati

Monday, 19 October 2015

Apakah ada asasnya dalam syarak bahawa makhluk halus boleh ditambat, disumbat dalam botol atau dibuang ke sungai atau ke laut. Bolehkah dipercayai?

Soalan:

Banyak kali orang menyebut jin telah ditangkap, makhluk halus telah dipenjarakan, toyol telah dimasukkkan ke dalam botol, dibuang ke laut dan berbagai dakwaan lain seperti itu? Apakah ada asasnya dalam syarak bahawa makhluk halus seperti itu boleh ditambat, disumbat dalam botol atau dibuang ke sungai ke laut. Bolehkah dipercayai? Sila jelaskan. 

Jawapan: 

Masyarakat Melayu adalah masyarakat yang budayanya dicambahi dengan pelbagai kepercayaan dan tahayul. Disebarkan dengan berbagai dakwaan yang kebanyakannya ada yang menyalahi hukum syarak. 

Masalah makhluk halus adalah masalah kefahaman kepada istilah itu sendiri. 

Al-Qurannul karim merujukkannya sebagai syaitan, iblis, jin, ifrit dan beberapa istilah lain dalam hadis yang semuanya merujuk kepada makhluk halus. Pernah berlaku seketika di zaman Rasulullah saw, ketika baginda mengimamkan solat di Masjidil Haram, tiba-tiba dalam solat itu, kelihatan oleh para sahabat, Rasulullah sedang mengelak daripada sesuatu dan sedang memegang atau menangkap sesuatu yang mereka tidak nampak. 

Selesai solat sahabat bertanya Rasulullah saw, mengapakah gerak-geri Rasulullah dalam solat tidak pernah dilihat sebelum itu. 

Rasulullah menjelaskan kepada mereka: "Bahawa ifrit telah datang kepada ku dengan obor api untuk menganggu solat ku, aku mengelak daripada nyalaan obor api itu dari muka ku dan aku telah menangkapnya dengan tangan. Dan ketika itu aku berazam mengikat ifrit ini pada salah satu tiang di Masjidil Haram, biar selepas itu dilihat dan dimain-mainkan oleh anak-anak kita. Tiba-tiba aku teringat doa Nabi Sulaiman, yang meminta kepada Allah SWT bahawa kekuatan yang ada padanya, boleh menawan, mengangkap dan mengurung makhluk halus ini tidak diberi lagi kepada mana-mana orang, maka aku lepaskan ifrit itu setelah aku terasa lidahnya mula mengena ke lengan aku." 

Kejadian ini membolehkan kita mengambil kesimpulan bahawa Nabi Muhammad sendiri pun tidak pernah menangkap atau menambat iblis, jauh sekali memasukkannya ke dalam botol, untuk dibuang ke mana-mana. 

Yang berlaku ialah, baginda hendak mengelak dia diganggu, baginda adalah seorang Rasul yang dapat melihat sesuatu yang orang ramai tidak dapat melihatnya. 

Baginda menangkap hanya kerana ifrit menganggunya, walaupun Muhammad teringin untuk menambat ifrit, namun mengingatkan doa Sulaiman maka ianya tidak berlaku. 

Maka pada saya, soalan saudari tadi tiada asasnya untuk dipercayai hukum syarak. 

Lagipun makhluk ini diperbuat daripada api (bukan fizikal). Kuasa api ialah kuasa cahaya yang boleh melepasi tembok. 

Contohnya, kita melihat kuasa x-ray yang boleh melintasi badan kita, melihat gambar tulang rusuk, tulang belakang dan melihat apa yang ada dalam otak. 

Malah batu batan yang besar seperti Piramid, juga boleh dilihat apa yang ada di dalamnya dengan menggunakan kuasa cahaya x-tray. 

Kalau setakat boleh yang diperbuat daripada kaca yang telus cahaya, bermakna makhluk halus boleh masuk dan boleh keluar, bagaimana mungkin sesuatu yang bentuknya bukan fizikal hendak dimasukkan dalam sesuatu yang bentuknya fizikal?

Botol adalah benda fizikal sedangkan makhluk halus bukan fizikal. Makhluk halus adalah api, dari unsur cahaya, kederasannya adalah sama seperti kederasan cahaya. 

Tidak perlu dimasukkan ke dalam botol. Dia boleh masuk dan dia boleh keluar bila-bila masa. 

Nabi Sulaiman dan Nabi Muhammad boleh menangkapnya kerana mereka Rasul. Tetapi tidak sabit pada amalan sahabat atau tabiin bahawa mereka boleh menangkap makhluk halus untuk dimasukkan ke dalam botol. 

Apa yang ada hanyalah ikhtiar manusia untuk mengelakkan gangguan makhluk halus dengan membaca ayat-ayat al-Quran yang ditunjukkan oleh Rasullah saw. 

Tujuan kita ialah memohon Allah menjauhkan makhluk halus daripada kita. 

Di antaranya yang Nabi sebut dalam Surah al-Baqarah, ayat Kursi dan sebagainya. 

Dengan bacaan ayat-ayat al-Quran, insya Allah dengan kehendak Allah, maka makhluk halus akan menjauhkan dirinya atau mengeluarkan dirinya dari badan manusia. Wallahu a'lam. 

Sumber: Bersama Dato Dr Harun Din

6 comments:

saniah ibrahim said...

Terimakasih beri kefahaman pada kakak juga...apatah lagi sebelum ni selalu melihat drama2 yang berkaitan makhluk halus dimasukkan dalam botol atau dibuang ke laut.
Mengenai pertanyaan awak pasal ayam segar tu sebenarnya ayam yang baru disembelih.

nor azman said...

Info yg bagus ini

Kakzakie said...

Memang selalu kita dengar hal masuk botol dan tangkap/ikat ni tapi realitinya Allah jugalah yg maha mengetahui.. Macam mana mereka lakukan juga tidak kita ketahui sebenarnya.

Bunda_nora said...

Pernah dengar bende2 macam ni....untuk percaya 100% tu tak jugak...kadang tu kena guna akal dan logik fikiran untuk konklusinya..

paridah said...

ASSALAM...PENJELASAN YG MEMBERI KEFAHAMAN SEBENARNYA...RAHSIA ALAM ALLAH INI HANYA ALLAH YG MAHA MENGETAHUINYA....

Anonymous said...

Assalaamu'alaikum wr.wb, Abu Ikhwan... saya pernah membaca Abu Hurairah dua kali menangkap jin (setan) yang masuk mencuri di rumahnya dan akhirnya jin itu mengajar beliau ayat kursi sebagai syarat dilepaskan. Ayat kursi merupakan ayat pendinding dari gangguan setan. Hal ini dibawa kepada Rasulullah dan baginda mengatakan yang engkau tangkap itu adalah setan. Abu Hurairah tidak mengenali setan yang bernetuk manusia itu. Jelas sahabat pernah menangkap dalam bentuk fizkal dan dilepaskan tanpa menyimpannya dalam botol atau sebagainya. Tulisan yang mencerahkan. Salam Maal Hijrah 1437 dari Sarikei, Sarawak.

Post a Comment