Sahabat Sejati

Thursday, 13 March 2014

Pray4#MH370


Salam Takziah.

Mudah-mudahan Allah SWT menganugerahkan segunung kesabaran dan ketabahan kepada keluarga mangsa. Dalam masa yang sama, jangan berputus asa, jangan berhenti berdoa kerana sesungguhnya Dia Maha Mengetahui yang nyata dan tersembunyi. 

Di saat ini juga jauhi perbuatan khurafat dan kepercayaan tahyul yang bercanggah dengan syariat, terutama mereka yang menjadi tukang nujum dan tukang tilik yang mahu menjadi 'hero' dengan melakukan amalan-amalan khurafat dan tahyul tersebut.

Kepada Allah jua dikembali segala urusan.  

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali." (al-Baqarah:155)

Pray4#MH370

0 comments:

Post a Comment