Sahabat Sejati

Tuesday, 4 March 2014

Alhamdulillah, tak ada paksa-paksa


Pokok mangga saya berbunga lagi. Termasuk yang ini, sudah 4 kali ia berbunga sejak saya menanamnya tujuh tahun yang lalu. Seingat saya, baru dua minggu lepas saya memetik kesemua buahnya yang telah tua untuk diperam. Kali ini berbunga lebih lebat lagi. Wah, hebat betul penangan air liur kambing ini, asyik berbunga sahaja. (ia cuma seekor kambing)

Saya seakan perasan yang banyak pokok buah-buahan sekarang ini berbuah tanpa mengira musim. Duku, langsat, mangga, manggis dan sebagainya termasuklah buah durian. Biasanya buah-buah ini berbuah mengikut musim terutamanya durian, jika tidak kena musim jangan cuba mencarinya di mana-mana. Maaf, takkan jumpa. Kalau ada yang mengidam memakannya, alamat memang tak kesampaianlah jawabnya. Namun sekarang kalau singgah di pasar malam atau pasar tani mesti terdapat longgokan buah durian. Termasuk juga gerai buah-buahan di tepi jalan. Sepanjang musim ada, pelik saya.

Saya membaca di internet. Rupa-rupanya ada cara yang dinamakan dengan agro-chemical (kimia Pertanian), berupa bahan aktif zat pengatur tumbuh (ZPT). Teknologi agro-chemical ini merubah fisiologis tanaman dengan cara menghambat fase pertumbuhan vegetative dengan peran hormone atau senyawa kimia tertentu, agar muncul fase generative (bunga dan buah).

Boleh dikatakan agro- chemical ini adalah kaedah memaksa pokok untuk mengeluarkan bunga.

Rasanya kalau main paksa-paksa biasanya tidak berapa elok. Macam kitalah, kalau kena paksa buat sesuatu kerja. Memang buat tetapi dalam keadaan yang tidak sempurna dan stabil. Pokok pun mungkin macam tu juga, saya agaklah. Tetapi saya tidaklah kata salah buat begitu. Dengan ilmu pengetahuan dan usaha kajian, jika ia memberikan keuntungan tanpa memudaratkan apa salahnya. Namun, aqidah kita orang yang beriman menyakini semuanya dengan izin Allah SWT. Tanpa itu, paksalah bagaimana pun ia tidak akan berhasil. Apa pun pokok mangga saya tidak ada paksa-paksa, semuanya sukarela. Alhamdulillah.

Firman Allah SWT:

وَهُوَ الَّذِيَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ نَبَاتَ كُلِّ شَيْءٍ فَأَخْرَجْنَا مِنْهُ خَضِراً نُّخْرِجُ مِنْهُ حَبّاً مُّتَرَاكِباً وَمِنَ النَّخْلِ مِن طَلْعِهَا قِنْوَانٌ دَانِيَةٌ وَجَنَّاتٍ مِّنْ أَعْنَابٍ وَالزَّيْتُونَ وَالرُّمَّانَ مُشْتَبِهاً وَغَيْرَ مُتَشَابِهٍ انظُرُواْ إِلِى ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَيَنْعِهِ إِنَّ فِي ذَلِكُمْ لآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ
"Dan Dia lah yang menurunkan hujan dari langit lalu Kami tumbuhkan dengan air hujan itu segala jenis tumbuh-tumbuhan, kemudian Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus; dan dari pohon-pohon tamar (kurma), dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik; dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaiton serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah, dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman." (al-An`aam:99)

Firman-Nya lagi:

أَمَّنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَأَنزَلَ لَكُم مِّنَ السَّمَاءِ مَاء فَأَنبَتْنَا بِهِ حَدَائِقَ ذَاتَ بَهْجَةٍ مَّا كَانَ لَكُمْ أَن تُنبِتُوا شَجَرَهَا أَإِلَهٌ مَّعَ اللَّهِ بَلْ هُمْ قَوْمٌ يَعْدِلُونَ
"Bahkan siapakah yang telah mencipta langit dan bumi, dan menurunkan hujan dari langit untuk kamu? Lalu Kami tumbuhkan dengan air hujan itu tanaman kebun-kebun (yang menghijau subur) dengan indahnya, yang kamu tidak dapat dan tidak berkuasa menumbuhkan pohon-pohonnya. Adakah sebarang tuhan yang lain bersama-sama Allah? (Tidak!) bahkan mereka (yang musyrik itu) adalah kaum yang menyeleweng dari kebenaran (tauhid)." (al-Naml: 60)

0 comments:

Post a Comment