Sahabat Sejati

Wednesday, 19 September 2012

Bertaubatlah duhai pencacai kerana kebiadapanmu melampau tahap gaban!


Benar-benar biadap! Penghinaan yang amat keterlaluan bukan sahaja kepada TG Nik Aziz tetapi kepada sunnah Rasulullah saw.

Kita boleh berbeza pandangan politik, kita diizinkan untuk mengkritik tetapi biarlah dengan berhemah dan berakhlaq. Tetapi dengan menghasilkan sesuatu yang seperti ini menggambarkan betapa sakit dan rosaknya pemikiran kita. 

Apakah menghabiskan makanan di dalam pinggan dianggap sesuatu yang tidak sopan dan boleh disamakan dengan khinzir? Bukankah apa yang dilakukan oleh TG Nik Aziz dan kebanyakan ulama lain adalah merupakan sunnah Rasulullah iaitu menghabiskan sisa rezeki yang ada di dalam pinggan.  Belajar jika tidak tahu...

Bertaubatlah duhai pencacai!

Dari Anas ra: “Bahwasanya Rasulullah saw, sewaktu makan menggunakan tiga jari, dan sabdanya: “Ketika suapan seseorang dari kamu jatuh, hendaklah diambil, dibersihkan dari kotorannya, lalu dimakan, jangan dibiarkan syaitan yang makan. Dan baginda saw, menyuruh membersihkan sisa makanan di piring dengan sabdanya: “Kalian tiada mengetahui dengan pasti butiran makanan yang mana terletaknya barakah pada makanan” (HR. Muslim)

Kenyataan DPPM:

MENGECAM TINDAKAN BIADAP MENGHINA YAB TUAN GURU DATUK NIK ABDUL AZIZ NIK MAT 

1. Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengecam sekeras-kerasnya tindakan segelintir pihak yang menghina peribadi YAB Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan menyamakan beliau seperti babi. Dalam satu posting yang disebarkan oleh individu bernama 

2. Idham bin Zulkifli dengan tajuk “Antara Dua Haiwan ini mana yang lebih sopan” dengan menyiarkan gambar YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik sedang menghirup makanan dan disebelahnya gambar seekor babi yang sedang minum air. Beliau turut menulis dengan kata-kata ...” nampaknya begitulah. Babi tu lebih sopan dari Nik Aziz..” 

3. DPPM melihat kenyataan beliau serta posting yang beliau sebarkan terlalu berniat jahat, biadap serta menghina peribadi YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Individu ini telah merendahkan darjatnya dengan begitu hina sekali sehingga hilang kewarasan, dan kemanusiaan serta adab-adab dalam penulisan beliau. 

4. DPPM mengingatkan mana-mana pihak bahawa YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz adalah seorang ulama’ yang disegani oleh seluruh umat Islam di negara ini bahkan masyarakat antarabangsa turut menghormati beliau. Allah SWT merakamkan di dalam al Qur’an bahawa para Ulama’ adalah pewaris para Nabi a.s. Ini bererti menghina para ulama’ seperti menghina para nabi a.s. 

5. Selain itu, YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz juga merupakan seorang pemimpin di negeri Kelantan. Beliau telah dipilih melalui sistem demokrasi di negara ini melalui pilihanraya umum yang lalu. Menghina YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz bererti menghina rakyat Kelantan keseluruhannya. Dalam keadaan isu penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW sedang marak di seluruh dunia, ada juga pihak yang tergamak menghina ulama’ sebaik YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Jelaslah, individu terbabit adalah mereka yang tidak peka, sensitif, serta amat biadap terhadap umat Islam di negara ini. 

6. Jika pengarah filem di Amerika Syarikat diancam bunuh kerana kebiadapannya terhadap Nabi Muhammad SAW, apakah pula balasan terhadap mereka yang menghina para ulama’ sebagai pewaris para Nabi a.s? 

7. DPPM meminta kerajaan khususnya pihak keselamatan termasuk Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk mengambil tegas terhadap individu ini. Tulisan seperti ini sama sekali tidak layak berada dalam laman sosial yang dibaca dan disebarkan oleh rakyat di negara ini. 

8. DPPM juga menyeru mana-mana pihak yang sensitif untuk bangkit menyatakan bantahan dengan membuat laporan polis agar tindakan sewajarnya dapat diambil. DPPM turut mengingatkan agar sesiapa juga menghormati nilai demokrasi dalam negara ini. 

RIDUAN MOHD NOR 
Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia

0 comments:

Post a Comment