Sahabat Sejati

Friday, 5 March 2010

Memburu ilmu


“Tidak sepatutnya semua orang mukmin itu pergi ke medan perang. Mengapa tidak satu rombongan dari tiap golongan pergi untuk mempelajari dengan mendalami ilmu agama agar mereka dapat memberikan peringatan (pelajaran) kepada kaumnya apabila mereka sudah kembali. Mudah-mudahan mereka dapat berjaga-jaga.” (At-Taubah: 122)
Fitrah manusia tidak berilmu dan tidak akan cukup ilmu, melainkan apa yang di ajar oleh Allah SWT.

Dalam mengharungi liku-liku perjalanan hidup, bekalan ilmu menjadi panduan serta cahaya mencari jalan 'pulang'.

Di ketika dirimu masih ditemani kesihatan dan kelapangan, maka kikislah sifat jemu yang melekat di jiwa. Agar nanti terpancar cahaya cerminan hati.
Usirlah kemalasan yang berterbangan lalu hinggap mengeras di hati, agar ia lembut bak tanah disirami air.

Sepatah kata ulama`: Sebagaimana bumi yang hidup dengan air dari langit, demikianlah hati yang memerlukan wahyu dari langit jua untuk hidup."

Ianya adalah ilmu.

Justeru itu belajarlah, carilah ilmu biarpun telah lewat usiamu. Kerana jiwa yang sakit itu akan 'menyakitkan' empunya diri. Kerana jiwa yang mati itu akan 'mematikan' empunya jasad. Hilangkanlah kekeruhan dan kegelapan. Sinarilah jiwa seumpama suria menyinari seluruh pelusuk buana.

“Katakanlah apakah sama orang yang mengetahui dengan orang yang tidak mengetahui? Sebenarnya hanya orang yang berakal sihat yang dapat menerima pengajaran.” (Az-Zumar: 9)

Selamat kembali ke alam pelajar....buat diriku.

Seeru `ala barakatillah.

0 comments:

Post a Comment