Sahabat Sejati

Saturday, 13 February 2010

Sakit itu nikmat


“Adoii…sakitnya,” saya melepek di atas tilam di ruang tamu. Seluruh sendi bagaikan dicucuk-cucuk. Sudah 2 hari saya demam dan batuk-batuk. Si kecil Haikal pun sama. Merengek-rengek di sebelah.

Kerongkong perit dan meremut gatal. Tekak terasa tawar dan hambar. Semua yang di telan sama sahaja rasanya.

Berturutan keluarga saya demam. Mula-mula isteri dan achik, kemudian angah diikuti pula along. Selepas itu Haikal dan saya, penutup tirai mungkin.

Bimbang juga tatkala melihat di televisyen amaran gelombang kedua H1N1. Namun setelah ke klinik, hanya demam biasa sahaja. Alhamdulillah.

“Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan. Dan hanya kepada Kami-lah kamu akan dikembalikan.” (Al-Anbiyaa`: 35)

'Si kecil Haikal'

Pelajaran dari Tuhan

“Kenapa Allah bagi abi demam?” Tanya saya kepada anak-anak. Sewaktu kami semua berbaring di hadapan televisyen di ruang tamu.

Biasanya pada cuti sekolah ataupun jika ada di antara ahli keluarga kami sakit atau demam kami akan tidur berbaris di ruang tamu. Sambil-sambil itu, kami akan berbual, bergurau dan saya cuba untuk selitkan sedikit nasihat dan pelajaran. Cukup berkesan.

“Entah tak tahu, kenapa ummi?” tanya achik, yang paling keletah dalam keluarga kami.

“Itu tanda Allah sayang kepada kita. Dia beri kita sakit supaya dengan kesakitan itu kita akan sentiasa ingat dan mengharap pada-Nya. Bila kita sakit baru kita dapat rasa nikmatnya sihat. Dalam masa yang sama kita mesti banyak bersabar.” Ummi menerangkan.

“Kami akan membalas orang-orang yang sabar dengan memberikan pahala yang lebih baik dari apa yang mereka kerjakan.” (An-Nahl: 96)
“Ohh...macam tu,” hampir serentak anak-anak menjawab.

Sabar adalah pokok yang sangat penting dalam kehidupan. Tanpa sabar ada kemungkinan akan terjadi kekcewaan ataupun putus asa daripada rahmat Allah SWT. Hakikatnya, bersikap sabar di waktu dalam keadaan lapangnya rezeki serta sihat tubuh badan adalah lebih berat dalam tanggungan jiwa, sebab sabar dalam keadaan ini disertakan dengan kekuasaan dan kesempurnaan. Dengan kata lain, mengingati Allah dalam keadaan senang amat payah.

“Alah..dah sakit baru nak ingat kepada Allah, tapi masa sihat dunia macam dia yang punya,” kebiasaan suara-suara yang sebegini akan kedengaran.

Memang benar inilah yang sering berlaku. Cuma apa yang hendak kita fikirkan sekurang-kurangnya si sakit itu ada juga mengingati Allah, lebih baik dari tidak mengingati langsung baik diwaktu sihat maupun sakit.

Sebaiknya orang yang sakit memuji Allah sebelum menyebut penyakitnya. Kata Ibnu Mas`ud, kalau ada tanda-tanda kesyukuran sebelum mengeluh, itu tidak dianggap mengeluh. Sedangkan mengeluh kepada Allah memang disuruh. Dalam erti kata yang lain, mengeluh berbentuk pengaduan dan pengharapan.

Nabi Yaakub a.s berkata, sesuai firman Allah SWT: “Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku, dan aku mengetahui daripada Allah apa yang tidak kamu ketahui.” (Yusuf: 86)
Janganlah pula sesekali kalimah yang terbit dari mulut si sakit itu ialah kalimah-kalimah yang tak sepatutnya seperti kalimah menyalahkan Allah, putus asa dan kekecewaan. Na`uzubillah.

“Dan jangan tinggal solat pula”, tambah saya pula. “Ada orang yang sakit sikit terus tak solat, tak boleh begitu.”

“Habis kalau sakit nak solat macam mana abi?” tanya si ‘keletah’ itu lagi.

“Ohh...kita boleh solat sambil duduk, kalau tak boleh solat baring atau mengiring, tapi kenalah belajar.”

“Haa.. kat sekolah mu`allimah ada ajar cara solat orang sakit, macam yang abi cakap tu,” sahut anak sulong saya.

“Ok, masa dah cukup, masa untuk tidur. Esok kita sambung semula cerita kita.” Beritahu isteri saya kepada anak-anak.

Bismikallahumma ahya wa amut...


Daripada Abu Hurairah r.a, katanya; Rasulullah saw bersabda:

“Tidaklah mengenai akan seorang muslim daripada penyakit, kesusahan, penderitaan, dukacita, rasa sakit, termasuk duri yang mengenainya, melainkan Allah akan menghapuskan sebahagian kesalahannya disebabkan kesusahan itu.” (Bukhari dan Muslim).

0 comments:

Post a Comment