Sahabat Sejati

Thursday, 18 February 2010

Kembara mencari hamba

“Anak ni datang dari mana? Tegur pakcik itu ramah.

“Dari Kuantan, pakcik,” jawab saya setelah melabuhkan punggung di beranda surau kayu itu. Persekitaran surau itu cukup bersih, pohon-pohon kayu yang merimbun di sekitarnya menjadikan suasana di sekeliling redup dan menghadirkan ketenangan.

Kelihatan beberapa ekor burung hinggap di dahan rambutan di luar pagar surau. Nun di hujung sana deretan pohon kelapa menambahkan lagi kedamaian susana desa. Meliuk-liuk pelepahnya disapa desiran bayu petang.

Damai...mendamaikan...

“Maka bagi Allah segala pujian, pencipta langit dan bumi, pencipta sekelian alam.” (Al-Jatsiah: 36)

“Ohh..jauh tu, berapa orang semuanya. Agaknya ada hal penting datang ke sini,” katanya lagi memecahkan lamunan saya. Bibirnya tidak lekang dengan senyuman.

“Kami semua lapan orang... ada program amal di sini, Ini pun dah nak balik dah ni, 3 hari kami di sini. Pakcik tinggal di kawasan sini ke?”

“Ha’ah.. rumah pakcik di belakang sana, ikut jalan tanah merah ni, ha.. dekat sikit. Biasanya lepas sembahyang asar begini pakcik suka berehat kat surau ni.” Katanya lagi sambil tangannya memetik buah tasbih. Saya agak umurnya dalam lingkungan 70-an. Tetapi tampak masih sihat.
Bersama teman UAIM..kunjungan ke utara tanahair
Satu perjalanan

Satu hari saya bertemu dengan seorang insan tua, ketika kunjungan saya ke utara tanahair. Kami berbual panjang. Butir-butir kata yang lembut dan keramahannya membuatkan kemesraan segera terjalin.

Beliau kerap kali menyebut tentang sifat kehambaan, apakah jiwa hamba? Sudahkah kita memiliki jiwa hamba?

Persoalan demi persoalan yang dilontarkan menerpa dalam diri. Terkedu dan terkelu. Saya hanya membiarkan diri larut dalam perasaan. Tiada bahasa maupun kata yang mampu saya tuturkan.

Dalam perjalanan pulang, saya cuba melelapkan mata, cuba meredakan perasaan yang sedikit berkecamuk. Perbualan di surau petang tadi kembali menerjah dan bersarang, sarat di fikiran.
“Anta tidur ke?” Tanya sahabat di sebelah. “Nampak letih je, ataupun kita nak minum dulu, nanti kita berhenti di R&R.”


R&R Tapah...
Kembara mencari hamba

Saban ketika saya mencari-cari jawapan. Terkadang hingga menganggu tidur, membawa ke alam mimpi. Apakah jiwa hamba, sudahkah kita memiliki jiwa hamba. Akhirnya saya temui jawapan itu, walaupun tidak pasti apakah itu jawapan yang hakiki...

“Wahai manusia, kamulah yang berkehendak kepada Allah dan Dialah Allah Yang Maha Kaya (tidak bergantung kepada apa jua pun) lagi Maha Terpuji.” (Al-Faatir: 15).

Benar, hati nurani kita sentiasa mahu menghubungi Allah dengan cinta, beribadat dan taat, kerana ia mengetahui bahawa Dialah yang mentadbir urusan-Nya dan urusan tiap-tiap sesuatu di sekeliling-Nya menurut hikmah dan tadbir-Nya. Itu adalah fitrah. Tiada siapa yang dapat membantah. Namun sampaikah kita kepada-Nya?

Mungkin selagi ada dalam jiwa ini rasa sebagai tuan, selagi itulah kita mengeluh dengan ujian dan kelemahan. Lupa pada rasa hamba Tuhan.

Mungkin selagi ada dalam jiwa ini rasa memiliki, selagi itulah kita mengeluh dengan kehilangan dan kekurangan. Lupa pada apa yang diberikan-Nya.

Kerana itu kita sering resh gelisah dan membentak sehingga memberontak… kerana lupa kita dimiliki dan Dia memiliki, kita hamba dan Dia segalanya. Kita kelihatannya seperti sangat beragama, tetapi apabila direnung pada keyakinan dan pegangan diri dalam kehidupan, ternyata kita kosong umpama hidup tanpa tujuan, tidak berTuhan.

Kita beragama, tetapi kita faqir dari sifat kehambaan, tidak terpercik walau sekelumit kebesaran si Dia.

“Maka tetaplah kamu di atas jalan yang benar sebagaimana yang diperintahkan kepadamu dan (juga) kepada orang yang telah bertaubat bersamamu dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.” (Hud: 112).

Sukarnya mencari jiwa hamba...

Saya bertanya pada diri. Mengapakah dalam kehidupan sehari-hari kita kurang menghayati makna jiwa hamba. Setiap hari kita selalunya bertindak selaku tuan, tidak sebagai hamba. Maka, dengan itulah terbitnya keegoan, kesombongan, riya` dan segala macam sifat mazmumah. Demikianlah yang mewarnai kehidupan kita sehari-hari. Tambahan pula, tanpa merasa diri ini hamba kepada Tuhan, maka kita juga jarang mengingati-Nya dan kurang berusaha untuk mendekati-Nya

Aduhai lemahnya diriku...

Oleh itu, marilah kita sama-sama memikirkan, adakah kita mempunyai sifat seorang hamba kepada Tuhannya atau masih lagi menganggap dirinya seorang ‘tuan’?

“Dan tidaklah Aku menjadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Ku.” (Al-Zaariyat: ayat 56)

Marilah kita sama-sama berusaha menggapainya...

Dari aku untuk aku...

0 comments:

Post a Comment