Sahabat Sejati

Tuesday, 20 September 2022

"Wanita Muslimah di mata agama adalah Ratu.."

Bertanya seorang lelaki Inggeris kepada Syeikh Mutawally Al-Sha'rawi: "Kenapa wanita Muslimah tidak bersalaman dengan kaum lelaki?" 

Jawapan Syeikh Mutawally sangat menakjubkan. "Saya ingin bertanya kepada kamu, adakah kamu dibenarkan bersalaman dengan Ratu kamu (Ratu Elizabeth) di Britain?" 

Maka jawab lelaki tersebut: "Tidak, menurut undang-undang hanya 7 golongan kayangan sahaja yang boleh bersalaman dengan Ratu.." 

Berkata Syeikh : "Begitulah kami dalam Islam, hanya 12 orang sahaja yang boleh bersalaman dengan wanita Muslimah. Mereka yang dimaksudkan itu ialah: 

1- Ayah 

2- Datuk

3- Suami

4- Bapa mertua

5- Anak lelaki 

6- Saudara lelaki kandung 

7- Bapa saudara belah bapa 

8- Bapa saudara belah ibu 

9- Anak saudara lelaki kandung 

10- Anak saudara perempuan kandung 

11- Cucu lelaki dari anak lelaki 

12- Cucu lelaki dari anak perempuan." 

Syeikh meneruskan jawapannya dengan berkata lagi: "Kesemua mereka ini dibenarkan untuk bersalaman dengan wanita Muslimah. Kamu dilarang oleh undang-undang untuk bersalaman dengan Ratu kamu kerana menghormati kewibawaan Ratu. 

Manakala wanita Islam kami pula dilarang oleh agama bersalaman dengan lelaki selain 12 orang tersebut kerana menghormati kewibawaan mereka. Wanita Muslimah di mata agama adalah Ratu. Maka setiap Ratu ada hadnya yang perlu dijaga dan dihormati sama seperti Ratu kalian." 

Wallahu a`lam 

Moga Allah mengurniakan kerahmatan buat Allahyarham Syeikh Mutawwaly Al-Sya'rawi dan menempatkan beliau di kalangan manusia yang beriman dan bertaqwa ..Insyaallah Amin.

2 comments:

Warisan Petani said...

Islam memuliakan wanita

paridah said...

Assalam moga ustaz n fmili afiah sejhtera..Alhamdulillah Islam indah memuliakan wanita jelita segala

Post a Comment