Sahabat Sejati

Sunday, 1 October 2017

Yayasan Amal Malaysia Cawangan Pahang: Misi Qurban dan Aqiqah 1438H/2017M di Pedalaman Sabah

Assalamualaikum warahmatullah.
 
Ini hanyalah catatan ringkas program misi kemanusiaan (qurban & aqiqah) yang dijayakan oleh YAMCP.  Sepatutnya entry ini telah lama saya 'publishkan', memandangkan ia merupakan program pada bulan Zulhijjah yang lalu. Namun, dek kesinambungan pula dengan program-program lain, maka telah hampir sebulan ia terperuk dalam laptop usang ini. Dalam waktu itu juga, saya langsung tidak sempat menjenguk 'pondok abuikhwan' ini.

Alhamdulillah, sedikit kurnia ruang masa ini, sebagai permulaan saya catatkan dulu misi yang telah diadakan di Pedalaman Sabah. Insya-Allah, jika berkesempatan saya cuba catatkan juga misi qurban dan aqiqah di lain-lain lokasi seumpama di India, Sri Lanka, Mindanao, Sudan, Perkampungan Orang Asal dan sebagainya. Itupun jika ada yang sudi membacanya. 

Sebagaimana yang diketahui, program ini merupakan rutin tahunan YAMCP dan telah pun masuk tahun yang ke 13. Dalam jangkamasa ini, sudah banyak lokasi yang dikunjungi. Manisnya, kerana saya secara langsung terlibat dalam menjayakan misi ini. Tidak kira samada di depan maupun di belakang tabir.  

Balik kepada tajuk, program qurban di pedalaman Sabah telah diadakan bermula 30/08 - 04/09, di dua buah kampung yang berlainan iaitu Kampung Jogotan dan Kampung Pengkalan Darat. Keduanya berada di dalam Pulau Banggi, Kudat.     

Pulau Banggi merupakan sebuah pulau yang terletak di timur laut Kudat, Sabah, Malaysia. Pulau ini berkeluasan kira-kira 440.7 kilometer persegi, merupakan pulau yang terbesar di Malaysia, diikuti dengan Pulau Langkawi dan Pulau Pinang. 

Pulau Banggi terletak di utara Sabah dan berdekatan dengan Teluk Marudu. Dari tanah besar menuju ke Pulau Banggi menggunakan bot pancung atau feri, lebih kurang masa sejam setengah hingga ke dua jam. Puncak tertinggi bagi pulau ini adalah sebuah bukit yang dikenali sebagai Bukit Sibumbung dengan ketinggian 529 meter. 

Pusat pentadbiran Pulau Banggi ialah pekan Karakit dan pekan ini menempatkan Pejabat Daerah Kecil Banggi, Rest House (Rumah Rehat), Klinik Kesihatan, Balai Polis, jabatan-jabatan kerajaan, SMK Banggi, Pangkalan Polis PGA, dan rumah-rumah para penduduk kampung. 

Penduduk pekan ini dianggarkan seramai 1000 orang. Penduduk utama Pulau Banggi ialah daripada suku kaum Bajau Ubian dan Dusun Bonggi. Terdapat juga kaum-kaum lain iaitu orang Kagayan, dan Suluk. (wikipedia)

Kampung Jogotan dan Kampung Pengkalan Darat

Sememangnya 2 kampung ini wajar dipilih sebagai lokasi misi. Keadaannya agak dhaif dengan beberapa kekurangan dari segi prasarana. Teringat, jaringan jalan raya yang tidak sempurna menghubungkan di antara kampung-kampung. Jalan tanah merah yang sesetengahnya hanya diturap dengan batuan kerikil kasar. 

Teringat juga ketika mahu bergerak ke kampung sebelah, menaiki kenderaan pacuan empat roda 'klasik' yang disewa. Melambung-lambung setiap kali roda melalui jalan yang tidak rata. Tanpa disangka, kenderaan yang dinaiki tidak dapat meneruskan perjalanan kerana air telah pasang. Rupa-rupanya jalan yang perlu dilalui 'ada' ketika air surut, dan 'ghaib' ketika air pasang. Setelah jenuh berikhtiar, maka dapatlah menyewa sebuah bot milik rakyat Filipina. Tanpa peralatan keselamatan, kami menyusuri pantai untuk ke destinasi yang dituju. Tawakkal sepenuhnya tanpa berbelah bagi.     

Sebuah surau kecil menjadi lokasi bermalam. Bekalan elektriknya berpunca daripada sebuah generator. Tepat jam 10 malam generator dimatikan. Maka berboraklah kami dalam keadaan gelap-gelita. Mujur juga ada lampu suluh, jika tidak terpaksalah meraba-raba dalam gelap sekiranya mahu ke tandas. Alhamdulillah, semuanya dapat dilaksanakan dengan baik seperti tahun-tahun sebelumnya walaupun berdepan dengan banyak cabaran dan kekurangan. 

Inilah di antara asam garam dalam melaksanakan misi kemanusiaan dan dakwah. Apa yang dilakukan hanyalah sekelumit daripada apa yang telah dilakukan oleh pendakwah terdahulu. Bahkan sangat kecil, tidak sampai separuh debu pun jika mahu dibandingkan dengan mereka semua. Kami hanya melaksanakan tuntutan dan kewajipan sesama insan. Mudah-mudahan sedikit bantuan yang dihulur dapat meringankan sedikit kesusahan mereka.  

Beberapa foto untuk tatapan:1 comments:

paridah said...

Assalam moga ustaz sht sjhtra sekeluarga...misi bantuan dlm negara pun masih wajar dperhati juga sbb sesuatu tempat itu tidak sama perubahannya...ada yg cpt ada yg lambat....moga Allah membalas setinggi ganjaran atas kprihatinan YAMCP menghulur bantuan walau agak sukar menyalurkannya.

Post a Comment