Sahabat Sejati

Wednesday, 1 February 2017

Moga cita-cita anakanda Ikhwan tercapai, Allahu al-Musta`an

Hari ini merupakan hari terakhir anakanda Ikhwan bekerja di pasaraya pakaian milik usahawan bumiputera tersebut. Setelah dua bulan bekerja, bermula cuti sekolah pada Disember tahun lalu, maka semalam, notis menamatkan perkhidmatan pun dihantar kepada pengurus cawangan yang baik hati itu. “Kita masuk bekerja secara baik, jadi nak berhenti pun biarlah dengan cara yang baik”, saya memberitahunya. 

Semasa mula-mula dia menyuarakan hasrat untuk bekerja sementara menunggu keputusan STAM diumumkan, saya tidak membantah. Yalah, daripada duduk melangut sahaja di rumah, baik bekerja. Sekurang-kurangnya dapat juga menambah duit belanja selain mencari pengalaman bekerja. Selebihnya bolehlah juga merasa letih dan penat sebagaimana abi bekerja menyara kehidupan sekeluarga.(senyum) 

Berhampiran dengan tempat tinggal saya terdapat beberapa buah pasaraya, pasar mini dan kedai-kedai yang beraneka. Pilih sahaja yang mana sesuai, tak perlu cari yang jauh-jauh sehingga ke bandar Kuantan. Jika bernasib baik akan diterima bekerja. Pergi bekerja dengan menunggang motosikal tanpa memakai topi keledar, malah mahu berjalan kaki pun boleh kerana jarak yang dekat. 

Saya menyarankan agar dia memohon pekerjaan di Pasaraya Sakan yang terletak tidak jauh dari rumah. Dipendekkan cerita, setelah mengisi boring pada siangnya, lalu pada malamnya pengurus pasaraya tersebut menelefon beliau agar masuk bekerja pada keesokannya. Alhamdulillah, dia diterima bekerja di pasaraya tersebut sebagai ‘customer service’. Tak kisahlah jawatan apa pun, yang penting dapat kerja. Lagipun kerja sementara sahaja, sambil menunggu keputusan STAM diumumkan. 

Pasaraya Sakan adalah pasaraya yang menjual pakaian dan milik sepenuhnya bumiputera. Pengasasnya ialah Haji Omar, orang Perak kalau tak silap. Satu lagi pengurusan pasaraya ini ada memperuntukkan waktu untuk bersolat. Ini yang bagusnya. Alhamdulillah, jika diikutkan lumayan juga gaji yang diterima sebulan, dalam 1K lebih. Lepaslah buat belanja dirinya, nak beli pakaian atau apa yang dihajati. 

Setelah dua bulan berlalu, hari ini menjadi hari terakhir dia bertugas di situ. Sebabnya, anakanda Ikhwan perlu mengikuti Kursus Intensif Bahasa Arab (KIBAR) di tempat belajarnya dahulu. Keputusan STAM yang diumumkan baru-baru ini melayakkan dia memohon untuk menyambung belajar di Timur Tengah. Maka, al-Azhar, Mesir menjadi pilihan destinasi untuk menyambung pengajian peringkat seterusnya. Oleh itu, setiap pelajar yang mahu ke Mesir diwajibkan mengikuti program KIBAR.

Insya-Allah, hari Ahad ini saya akan menghantarnya kembali ke Kulliah al-Lughah Waddin di Pekan untuk pendaftaran kursus KIBAR. Jangkamasa kursus ialah selama tiga bulan. Seterusnya membuat persiapan ke Timur Tengah untuk mencapai cita-citanya menjadi seorang pendakwah. Doakan sahabat-sahabat!

Allahu al-Musta`an.

0 comments:

Post a Comment