Sahabat Sejati

Wednesday, 18 November 2015

Kuliah Maghrib Perdana - "Cinta Kerana Allah" & Pelancaran Dana Pembangunan Surau


Assalamualaikum warahmatullah.

Kepada semua warga Kuantan yang berdekatan dan berkelapangan dijemput untuk bersama memeriahkan majlis ilmu, Kuliah Maghrib Perdana yang bertajuk "Cinta Kerana Allah". Kuliah maghrib ini akan disampaikan oleh al-Fadhil Ustaz Pahrol Mohd Juoi, seorang pendakwah dan penulis buku motivasi serta merupakan hos Radio IKIM. Dalam program ini juga akan dilancarkan Dana Pembangunan Surau  untuk kerja-kerja berkaitan dakwah dan kebajikan ummah.

Jom, ilmu dapat pahala pun dapat!    

BIODATA PAHROL MOHAMAD JUOI 

Pahrol Mohamad Juoi dilahirkan di Ipoh, Perak pada 20 hb. Mei 1961. Memulakan pengajian di sekolah kebangsaan Sungai Rokam, Ipoh dan kemudian ke sekolah Menengah Sultan Abdul Halim Jitra, Kedah. Walaupun berkelulusan dalam bidang Teknologi Makanan UiTM, namun sejak 1985 lagi beliau telah bergiat dalam bidang penulisan khususnya dalam bidang dakwah dan pendidikan Islam. Ini dibuktikan dengan komitmennya sebagai wartawan, pengarang dan akhirnya Ketua Pengarang kepada beberapa buah majalah bercorak Islam sejak tahun 1986 hingga 1995. 

Pernah menjadi Ko-kaunselor Yayasan Nurul Yaqeen pada tahun 1997/98, namun minat sebenarnya tetap dengan bidang penulisan. Sejak itu hingga kini, komitmennya dalam penulisan diteruskan dengan menjadi kolumnis kepada beberapa buah majalah seperti Dewan Masyarakat, Dewan Siswa, Dewan Falsafah, Minda, majalah I dan Anis. 

Selain itu juga beliau aktif menulis lirik-lirik nasyid bagi kumpulan nasyid Tanah Air seperti Hijjaz, Rabbani, Raihan, Inteam, UNIC, Saujana, Mestica, Firdaus, Saffone, Nowseeheart dan lain-lain. Antara lirik nasyidnya yang popular ialah Sumayyah, Suci Sekeping Hati, Mendamba Kasih, Siti Khadijah, Cinta Zainab, Setanggi Kasih, Zinnirah, Umar Al Khattab, Salehuddin Al Ayubi, Ratu Syahadah dan lain-lain lagi. Beliau juga menghasilkan skrip bagi rancangan TV antaranya Raudhah (ASTRO). Menjadi Pengacara dalam rancangan Islam di RTM. 

Kini beliau adalah Pengarah dan Penyelidikan Modul merangkap Pengurus besar Fitrah Perkasa Sdn. Bhd. sebuah syarikat perunding dan latihan yang terlibat dalam program latihan bagi agensi-agensi kerajaan, badan-badan korporat dan syarikat-syarikat swasta. Pengalamannya menjelajah negara-negara ASEAN, Uzbekistan, Pakistan, Turki, Jepun, China, Jordan dan Mesir menambah kematangannya dalam bidang penulisan dan latihan. 

Hingga kini beliau telah menulis beberapa buah buku dari pelbagai genre penulisan. Antaranya: Melawan Arus (antologi cerpen), Jendela Hati (antologi Sajak), Turki: Iktibar Sebuah Empayar (kembara), Ideologi Kamal Ataturk dan kesannya terhadap Turki (politik), Tentang Cinta (remaja), Dua hati Satu Rasa, Untukmu yang Tersayang, Dilema Melayu-Islam: Kurang Fikir atau Kurang Zikir, Nota Hati Seorang Lelaki, Nota Fikir Untuk Zikir, Dimana Dia Di Hatiku. Terkini, beliau juga adalah ketua editor majalah SOLUSI keluaran Telaga Biru Sdn. Bhd.

2 comments:

beat said...

ustaz pun pnddai tulis lirik. baru sedap lirik tu...xdelah ke arah cinta sgt

paridah said...

assalam...bertuah org kuantan selalu dpt hadiri majlis ilmu...penyampai kuliahnya bukan calang2 juga seorang penulis yg hebat lagi terkenal.

Post a Comment