Sahabat Sejati

Sunday, 27 September 2015

Sirah haji Rasulullah saw (3)

Sambungan daripada artikel: Sirah haji Rasulullah saw (2)

Kemudian diazankan, diiqamah dan ditunaikan sembahyang Zohor. Selepas itu diiqamah dan ditunaikan sembahyang Asar dan tidak dilakukan sembahyang pun di antara keduanya. Kemudian Rasulullah saw menunggang sehingga sampai ke tempat wuquf dan meletakkan perut untanya al-Qaswa` (mendudukkannya) di batu-batu kecil dan meletakkan simpulan tali di hadapannya. Baginda menghadap kiblat. Baginda terus wuquf sehingga matahari terbenam dan bulatan warna kekuningan di ufuk menghilangkan diri.

Rasulullah saw menunggangkan Usamah di belakang. Baginda menolak tunggangannya (menyuruhnya bangun) sedangkan al-Qaswa` berasa sempit haluannya sehinggakan kepalanya menyentuh tempat meletakkan kaki penunggang(1). Baginda berkata sambil mengisyaratkan tangan kanannya: "Wahai manusia bertenanglah, bertenanglah". Setiap kali ada tunggangan yang ingin bangkit, diberikan sedikit laluan agar ia dapat bangun.

Baginda mula bergerak sehingga sampai di Muzdalifah. Di sana, Baginda bersembahyang Maghrib dan Isyak dengan satu azan dua iqamah (Jama` Takhir), tiada tasbih di antara keduanya. Kemudian Rasulullah berbaring hingga terbit fajar. Baginda bersembahyang Subuh apabila masuk waktu Subuh dengan satu azan dan iqamah. Kemudian Baginda menunggang al-Qaswa` hingga sampai di Masy`ar al-Haram. Baginda menghadap kiblat sambil berdoa, bertakbir, bertahlil dan mentauhidkan Allah. Baginda terus berada di situ sehingga hari betul-betul terang (tetapi sebelum matahari terbit). 

Kemudian Baginda bertolak sebelum matahari terbit. Al-Fadhlu bin Abbas menunggang (membonceng) bersama baginda. Beliau adalah lelaki yang cantik rambutnya, berkulit putih dan segak. Ketika Baginda bertolak, lalu di hadapannya unta yang ditunggang oleh wanita (Zho`inah)(2), lalu al-Fadhlu melihat kepada mereka. Lantas Rasulullah saw meletakkan tangannya pada muka al-Fadhlu. Beliau mengalihkan mukanya ke bahagian lain untuk melihat wanita tersebut, lantas Rasulullah saw mengalihkan tangannya di wajah al-Fadhlu untuk menutup pandangannya daripada melihat wanita tersebut.

Mereka meneruskan perjalanan sehingga ke lembah Muhassir. Kemudian Baginda bergerak sedikit lalu melalui jalan tengah dan keluar di Jamrah al-Kubra. Sehingga apabila sampai di Jamrah yang terletak berdekatan dengan pokok, Baginda melontar 7 biji batu. Baginda bertakbir setiap kali lontaran dilakukan. Batu itu sebesar batu kecil dan dilontarkan dari tengah wadi (lembah). Kemudian pergi ke tempat sembelihan dan menyembelih sendiri 63 ekor sembelihan(3). Kemudian Baginda menyerahkan kepada Ali untuk menyembelih bakinya dan berkongsi dengannya dalam sembelihan itu. Kemudian Baginda mengambil beberapa ketul daging daripada setiap unta itu lalu dimasak. Baginda memakan dagingnya dan menghirup kuahnya. Kemudian Baginda saw melakukan tawaf ifadhah di Baitullah dan sembahyang Zohor di Makkah.

Baginda menemui Bani Abdul Mutholib yang sedang memberikan minuman air zam-zam kepada orang ramai dan berkata: "Ceduklah (timbalah) wahai Bani Abdul Mutholib! Kalaulah bukan disebabkan bimbang kamu dikalahkan oleh ramai(4) manusia, nescaya aku akan menceduknya sendiri." Lalu mereka menceduknya untuk Rasulullah saw dan baginda meminumnya. Wallahu ta`ala a`lam.

Nota kaki:

(1) Dekat leher unta. Penunggang meletakkan kakinya di situ apabila berasa lenguh menunggang unta.

(2) Zho`inah juga dinamakan sebagai Haudaj. 

(3) Ini adalah dalil sunat memperbanyakkan sembelihan korban. Korban Nabi saw ini adalah sebanyak 100 ekor unta.

(4) Maksudnya kalaulah bukan kerana bimbang orang ramai beriktiqad bahawa ia merupakan amalan haji, lalu mereka berebut-rebut menceduknya, yang akan menyebabkan mereka membelakangkan dan menolak khidmat kamu , nescaya aku akan menceduk bersama kamu disebabkan besarnya fadhilat menceduk itu. 

(Sumber: Kitab Fiqh al-Manhaji jilid 1 & 2)

2 comments:

iryanty ahamad said...

asalamualaikum saudara..yan pernah makan daging unta...tapi rasanya macam tak kena dengan tekak...

paridah said...

assalam...subhanallah banyak betul jumlah unta yg nabi saw korbankan

Post a Comment