Sahabat Sejati

Tuesday, 16 June 2015

Berpuasakah Aku?


Tajuk : Berpuasakah Aku? 
Penulis : Azmi Nordin 
Penerbit : Kalam Wahi Publishing 
Harga : RM13.00 
Mukasurat : 107 

Apa yang menarik dalam buku kecil ini yang diberi judul Berpuasakah Aku?, ialah menyorot perbincangan mantap dalam 12 bab penting. Judulnya membayangkan apakah puasa seseorang itu diterima atau sebaliknya, kerana menurut kaedah agama, setiap amal ibadat yang dilakukan tanpa disandarkan di atas ilmu dan ma`rifat, maka ianya terbatal di sisi Allah.

Justeru, penampilan buku Berpuasakah Aku? ini membantu umat Islam dengan penjelasan dan perbincangan mengenai keberkatan Ramadhan, persoalan puasa dan pensyariatannya. Ia juga sering dikaitkan dengan sifat sabar setelah seseorang itu menahan diri daripada makan minum, dorongan hawa nafsu syahwat yang boleh menjerumuskannya mendapat kehinaan.

Apa yang penting, buku ini juga menjelaskan tentang sifat taqwa yang menjadi matlamat utama tujuan berpuasa, disamping Ramadhan menjanjikan pelbagai bentuk pahala. Di mana amalan sunat di dalamnya diganjari dengan pahala amalan fardhu, sementara amalan fardhu pula diganjari sehingga 700 pahala.

Buku ini juga merungkai persoalan adab-adab yang mesti dijaga, hikmah puasa juga menjadi daya tarikan yang dibincangkan dalam buku ini yang mampu menjawab taqwa di dalam diri Muslim yang berpuasa. Ia juga disifatkan Allah sebagai penyembuh pelbagai penyakit zahir dan batin. 

Buku ini menutup tirainya dengan aspek Nuzul al-Quran yang menjadi sandaran umat Islam menjadikannya sebagai pedoman, panduan dan rujukan mencari rahmat, keampunan serta pelepasan daripada api neraka.

Juga penjelasan mengenai beberapa peristiwa dan peperangan yang dilalui Rasulullah saw terutamanya dalam bulan Ramadhan. Akhir sekali kaedah mengenai mencari Lailatulqadar yang menjadi buruan Muslim pada setiap musim Ramadhan. 

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang telah menciptakan!

1 comments:

paridah said...

ASSALAM...SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN MUBARAK...SEMOGA KITA BERPUASA N BERIBADAH DGN SEBENARNYA MOGA DITERIMA ALLAH IBADAH KITA YANG XSEBERAPA SEMPURNA ITU...INSYA ALLAH.

Post a Comment