Sahabat Sejati

Friday, 2 January 2015

Salam Maulid ar-Rasul 1436H...


Assalamualaikum warahmatullah. 

Segala puji bagi Allah yang telah mengutuskan rasul-Nya dengan membawa petunjuk dan agama yang benar. 

Limpahan selawat dan salam serta keberkatan untuk baginda saw, juga untuk keluarganya, para sahabatnya serta sesiapa yang mengikuti jalan kebaikan sehingga ke hari kiamat. 

Diriwayatkan oleh al-Bazzar, Aisyah berkata:
Tatkala saya melihat Rasulullah saw berada dalam keadaan baik, saya berkata, “Wahai Rasulullah! Doakanlah untuk saya.” Rasulullah saw pun mendoakan, “Ya Allah! Ampunilah dosa Aisyah yang terdahulu dan yang terkemudian, yang tersembunyi dan yang terang.” Mendengarnya, Aisyah ketawa gembira sehingga kepalanya jatuh ke ribanya kerana terlalu gembira. Lalu Rasulullah saw bersabda, “Adakah doa saya menggembirakan kamu?” Aisyah menjawab, “Kenapa tidak, saya begitu gembira dengan doamu itu” Rasulullah saw bersabda, “Demi Allah! Inilah doa yang saya panjatkan untuk umat saya dalam setiap solat.” 

Demikianlah betapa tingginya kasih Rasulullah saw kepada umatnya. Baginda telah menyampaikan khabar gembira dengan janji syurga dan memberikan peringatan kepada ancaman neraka. Baginda memberi petunjuk kepada umat manusia agar mereka sentiasa berada di atas jalan yang lurus, iaitu jalan yang diredhai Allah SWT. 

Sahabat sekelian. Di kesempatan yang masih terluang ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari kelahiran jujungan mulia Rasulullah saw kepada semua pengunjung pondok kecil abuikhwan ini. Mudah-mudahan dengan kedatangan maulid ar-Rasul ini menjadikan kita umat yang sentiasa mencintai baginda saw.

Tidak dinafikan kita semua merasa sangat gembira dengan kedatangan 12 Rabiulawwal ini, namun janganlah gembira kita hanya dengan berarak membawa sepanduk sambil melantun pujian buat baginda, tetapi ia sekadar itu sahaja. Walhal dalam masa yang sama melupakan sunnah-sunnah yang telah ditinggalkannya. Sunnah baginda saw merangkumi semua perkataan, perbuatan dan akhlaq baginda yang mulia. 

Kata Anas ra. : “Tidak ada suatu nasihat yang baik melainkan telah diserukan dan ditinggalkan kepada kita oleh Rasulullah saw, jadi semuanya diperintahkan kepada kita untuk mengerjakannya. Sebaliknya tidak suatu kejahatan dan dosa yang tidak dijelaskan oleh Rasulullah saw, dan kita dilarang serta dicegah untuk melakukannya.” 

Oleh itu, sekiranya kita mengaku kasih dan cinta kepada Rasulullah saw, maka buktikanlah dengan seadanya sebagaimana kasih baginda kepada umatnya. 

Diceritakan dalam satu riwayat:
“Wahai Rasulullah, sesungguh engkau lebih kucintai daripada diriku dan anakku,” kata seorang sahabat pada suatu hari kepada Rasulullah saw. “Apabila aku berada di rumah, lalu kemudian teringat kepadamu, maka aku tak akan tahan memendam rasa rinduku sampai aku datang dan memandang wajahmu. Tapi apabila aku teringat pada kematian, aku merasa sangat sedih, kerana aku tahu bahwa engkau pasti akan masuk ke dalam syurga dan berkumpul bersama nabi-nabi yang lain. Sementara aku sekiranya ditakdirkan masuk ke dalam syurga, aku khuatir tak akan dapat lagi melihat wajahmu, kerana darjatku jauh lebih rendah dari darjatmu.” 

Mendengar kata-kata sahabat yang mengharukan hati itu, Rasulullah saw tidak memberi sebarang jawapan sehinggalah Jibril turun dan membawa firman Allah SWT: 

“Dan barangsiapa yang mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka mereka itu (akan bersama-sama) dengan orang-orang yang dianugerahi nikmat oleh Allah; yaitu nabi-nabi, para siddiqin (orang yang benar imannya), syuhada dan orang-orang yang soleh. Dan mereka itulah teman yang sebaik-baiknya.” (an-Nisa`: 69) 

Kita hanyalah manusia biasa yang memandang segala kebahagiaan dan kejayaan hanyalah dengan mengikuti jalan yang ditunjukkan oleh baginda saw agar tidak terjerumus dan binasa di dunia ini. Mudah-mudahan kita semua terus hidup dan mati sebagai umat baginda dan berjaya memperolehi keampunan Allah SWT berkat pertolongan syafaat baginda, insya-Allah. 

Pujian buatmu duhai Rasulullah

Indahnya peribadimu duhai Rasulullah bagaikan pancaran mata air yang tidak pernah kering, untuk diteguk oleh umatmu. 

Sempurna akhlaqmu memancarkan kejernihan budi di atas hamparan kemuliaan. 
Engkau bagaikan permata yang menyinari diri dan umat dengan cahaya kebenaran. 
Umpama pembawa obor penerang hidayah ketika berhala-berhala dijadikan tuhan sembahan. 
Engkau membawa rahmat dan keberkatan di saat dunia gelap diserkup kejahilan. 

Engkau tinggalkan dunia ini setelah lengkap risalah dan aturan. 
Sedangkan kami sentiasa mendakap sebuah kerinduan. 
Syafaatlah kami duhai Rasulullah, di saat gelap-gelita menghadang. 
Sedangkan kami pula tiada kuat untuk menahan... 

Semoga Allah SWT melimpahimu salam kesejahteraan, selama roda kehidupan dunia berjalan. Juga kepada ahli keluargamu, beserta seluruh sahabat dan pendukungmu sekelian. 

abuikhwan,
23 Januari 2013/0030
Ruang tamu rumahku...

2 comments:

paridah said...

assalam. salam maulidur rasul dik abuikhwan n famili semoga kita beroleh, rahmat, keberkatan spnjang hidup kita sbg ummat Muhammad junjungan rasul yg mulia nbkl disyafaati di akhirat kelak...tazkirahmu penyejuk jiwa...tq

abuikhwan said...

salam kak paridah,
mudah-mudahan dengan mengamalkan sunnah Rasulullah, kita semua memperolehi kebaikan di dunia ini dan mendapat syafaat baginda nanti...InsyaAllah

Post a Comment