Sahabat Sejati

Saturday, 6 December 2014

Kunci Kejayaan Minda


Buku ini merumuskan kunci-kunci untuk kejayaan disampaikan dalam format yang mudah dan ringkas tetapi tepat. Rasulullah saw dan para sahabat dijadikan role model yang unggul. Dr. Abdullah ‘Aidh al-Qarni seolah-olah berkata kepada anda:

“Jika mereka yang hidup ribuan tahun dahulu boleh cemerlang, kenapa anda pada hari ini yang hidup dalam 100% kemewahan dan kemudahan tidak mampu menghasilkan 10% pun daripada usaha mereka.”

Analogi yang digunakan sungguh tepat dan dekat dalam kehidupan seharian. Kerendahan hati hamba meletakkan pergantungan yang tinggi kepada Allah SWT. Kita merasakan kehidupan ini sungguh berharga dan tidak mungkin akan mensia-siakannya lagi. Semangat kita dirobek dari lubuk hati untuk terbang tinggi melangit ke angkasa.

Penulis adalah Dr. Aidh Abdullah al-Qarni, pengarang buku La Tahzan, antara buku yang mendapat jualan tertinggi di peringkat antarabangsa.

Buku ini membawa pemikiran al-Quran dan Hadis dalam era globalisasi dan dunia tanpa sempadan. Garapan contoh-contoh yang menarik juga turut termuat di dalamnya. Kalau anda rasa anda sudah hebat, anda akan jumpa orang yang lebih hebat di dalam buku ini. Apabila anda selesai membaca buku ini anda akan rasa diri anda di angkasa dan melihat bumi ini kecil seperti sepinggan nasi yang sedia untuk disantap dengan sekali suap.

Selain itu, fakta yang terdapat di dalam buku ini juga bakal membuatkan pembacanya tersenyum memikirkan kebenaran yang cuba diterjemahkan oleh penulis menerusi kata-kata indah bersulam madah. 

Beberapa kunci dan panduan dikhaskan untuk pelajar, pendakwah, guru, mufti, ibu bapa, penulis dan sebagainya. 

Tajuk : Kunci Kejayaan Minda
Penulis : Dr `Aidh Abdullah al-Qarny
Penerbit : Telaga Biru Sdn Bhd 
M/surat : 168
Harga : RM25.90

Bacalah dengan menyebut nama Tuhan-mu yang telah menciptakan!

0 comments:

Post a Comment