Sahabat Sejati

Wednesday, 24 December 2014

Bersabarlah saudaraku, semoga Allah membalasinya dengan sebaik-baik kurnia...

Banjir di Gua Musang (sumber)

Semenjak dua menjak ini whatssap saya dihujani dengan gambar-gambar dan info berkenaan musibah banjir terutamanya daripada group skuad BAIM dan Jabatan AMAL Pahang. Paling ketara whatssap group AMAL yang menghimpunkan wakil-wakil Jabatan AMAL di seluruh daerah/parlimen dalam negeri Pahang. Banyak gambar dan info terkini yang dikongsi melibatkan banjir yang berlaku di dalam negeri Pahang. Ada juga gambar dari negeri lain seperti Kelantan dan Terengganu. 

Saya menumpang sedih dan simpati dengan apa yang telah menimpa kepada mangsa banjir. Sedikit sebanyak saya memahami perasaan mereka kerana pernah mengalami situasi demikian, walaupun tidaklah seberat dengan apa yang mereka alami. Tidak ramai yang mampu bertahan tatkala melihat rumah dan harta benda musnah dihanyutkan air.Tentu ada juga rasa sedih dan cuak walaupun kadang-kala ia tidak kelihatan pada rona wajah. 

Musibah banjir yang menimpa adalah ujian Allah kepada hamba-Nya yang telah ditetapkan. Sebagai Muslim yang beriman, kita wajib menerimanya dengan tabah dan sabar. 

“Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.”(al-Hadid: 22) 

Tentunya saya hanya dapat meluahkan kata-kata tetapi ‘berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul’. Saya memahaminya. Namun apakan daya, itulah sesuatu yang mesti diterima samada setuju atau pun tidak. Mudah-mudahan kita tidak sampai hilang pedoman dan berputus asa dalam kehidupan ini dengan apa yang telah berlaku. Jauh sekali berprasangka buruk dan menyalahkan Allah SWT. 

Buat mereka yang ditimpa musibah, semoga Allah SWT melipatgandakan kesabaran dan ketabahan anda serta dikurniakan sebaik-baik kurnia di atas kesabaran tersebut.

1 comments:

paridah said...

assalam ujian Allah moga hamba2nya tabh n kuat semangat mnghadapinya n Allah segera mnghntikan air hujan yg turun dari langit...

Post a Comment