Sahabat Sejati

Tuesday, 11 November 2014

NUSAIBAH Srikandi Besi


Semangat juang dalam diri Nusaibah terus mengalir deras, sederas jantungnya yang berdegup kencang. Perisai pada tangan beliau bersedia bagi menepis setiap libasan pedang yang dihayun ke arahnya.

Dalam situasi genting itu, kakinya pantas melangkah ke tempat Rasulullah berada.

Kata-kata Rasulullah pada ketika Perjanjian Aqabah Kedua terus segar dalam ingatan. Nusaibah mahu mengotakan ikrar yang dilafazkannya pada tempoh hari. Akhirnya, perjalanan menongkah arus tiba ke destinasi yang dituju. Nusaibah berjaya berdiri di hadapan Rasulullah, bersama beberapa orang tentera Muslimin yang masih teguh berdiri. Mereka membentuk barisan benteng dan perisai. Darah segar mengalir pada leher, lengan, dan sekujur tubuh setiap orang yang menjadi perisai, demi melindungi Rasulullah.

Sambil menjeritkan kesanggupannya, tanpa berbelah bahagi, Nusaibah turut menghunus pedang dengan genggaman yang semakin kemas. Kekasih Allah itu perlu dilindungi! Nusaibah lansung tidak memikirkan keselamatan diri sendiri, sehingga beliau turut mendapat luka parah akibat tusukan, terjahan, dan serangan musuh daripada setiap sudut dan penjuru.

Ini adalah kisah Nusaibah, Nusaibah Srikandi Besi.

Tajuk : Nusaibah Srikandi Besi
Penulis : Ezee Rahmani
Penerbit : PTS Millennia Sdn Bhd
Harga : RM14.00
Mukasurat : 192

Isi Kandungan:

Siapakah Srikandi Itu?
Agama Baharu
Islam berkembang ke bumi Yathrib
Cahaya Menerangi Hati
Limpahan Cahaya Iman
Buta Tetapi Celik
Dakwah Mus'ab
Menuju Cahaya Rindu

 Bacalah dengan menyebut nama Tuhan-mu yang telah menciptakan!

0 comments:

Post a Comment