Sahabat Sejati

Sunday, 6 October 2013

Program Cintai Sungai 2013

Alhamdulillah, puji-pujian yang sebenarnya milik Allah SWT. Dialah yang memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendaki dengan ilmu-Nya yang Maha Luas.

Malam ini dapat juga saya menjengah sebentar ke pondok kecil abuikhwan setelah seharian siang tadi terisi dengan sedikit kesibukan. Hari ini di tempat saya telah diadakan program “Cintai Sungai 2013” anjuran PETRONAS Chemicals MTBE Sdn Bhd. Program ini bertujuan untuk menanamkan sikap bertanggungjawab terhadap pemeliharaan dan pemuliharaan sungai serta mengeratkan ukhuwah di antara kakitangan Petronas, penduduk sekitar dan wakil-wakil agensi kerajaan di daerah Kuantan.

Cukup meriah dengan berbagai-bagai aktiviti yang teah diatur oleh pihak penganjur. Ada aktiviti untuk kanak-kanak dan ada juga aktiviti untuk orang dewasa. Rata-rata pengunjung amat berpuasa hati dengan penganjuran ini dan berharap ianya termasuk dalam aktiviti tahunan penganjur. Saya sokong!

Cintai sungai kita

Sungai merupakan sejenis saluran air tabii yang besar. Sumber sungai boleh jadi dari tasik, mata air ataupun anak-anak sungai. Dari sumbernya semua sungai menuruni bukit. Sungai juga merupakan satu laluan untuk proses pembersihan. Namun, tidak semestinya ia menjadi tempat melontar apa saja yang tidak dikehendaki . Sungai merupakan lambang kehidupan dan ketamadunan manusia di bumi ciptaan Allah SWT.

Di dalam al-Quran, ada disebutkan mengenai sungai, diantaranya firman Allah SWT:

“Dan Dia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapnya supaya ia tidak menghayun-hayunkan kamu dan Dia mengadakan sungai-sungai serta jalan-jalan lalu lalang, supaya kamu dapat sampai ke matlamat yang kamu tuju.” (an-Nahl: 15)

“Dan Dialah yang menjadikan bumi terbentang luas dan menjadikan padanya gunung-ganang (terdiri kukuh) serta sungai-sungai (yang mengalir) dan dari tiap-tiap jenis buah-buahan, Dia jadikan padanya pasangan: Dua-dua. Dia juga melindungi siang dengan malam silih berganti. Sesungguhnya semuanya itu mengandungi tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang (mahu) berfikir..” (ar-Ra’d: 3)

“Sifat Syurga yang telah dijanjikan kepada orang-orang yang bertakwa (ialah seperti berikut): Ada padanya beberapa sungai dari air yang tidak berubah (rasa dan baunya) dan beberapa sungai dari susu yang tidak berubah rasanya, serta beberapa sungai dari arak yang lazat bagi orang-orang yang meminumnya dan juga beberapa sungai dari madu yang suci bersih dan ada pula untuk mereka di sana segala jenis buah-buahan, serta keredaan dari Tuhan mereka. (Adakah orang-orang yang tinggal kekal di dalam Syurga yang sedemikian itu keadaannya) sama seperti orang-orang yang tinggal kekal di dalam Neraka dan diberi minum dari air yang menggelegak sehingga menjadikan isi perut mereka hancur? (Sudah tentu tidak sama).” (Muhammad: 15)

Antara foto program Cintai Sungai 2013... Senam pagi yang sentiasa mendapat sambutan daripada pengunjung.


Acara mewarna bagi kanak-kanak


 Antara tetamu kehormat yang hadir.


Bersiap sedia untuk menuju ke lokasi yang telah ditetapkan untuk acara melepaskan anak ikan ke dalam sungai.


Seorang peserta sedang melepaskan anak ikan. Mudah-mudahan dapat membesar dengan selamat.


Cintailah sungai kita... (sumber foto)

0 comments:

Post a Comment