Sahabat Sejati

Thursday, 24 January 2013

MUHAMMAD BUKAN NASIONALIS


Barangkali mereka yang tinggal di negara pemerintahan nasionalis mengatakan nabi itu seorang nasionalis. Semasa saya melawat ke Uzbekistan, sebuah negara bekas jajahan komunis, terdapat masjid yang tersergam indah, tok imam yang berjubah dan berkemungkinan boleh menjadi seseorang yang berfikiran komunis, lantas mereka juga mengatakan bahawa nabi seorang komunis. 

Tidak sama sekali. Nabi Muhammad SAW adalah 100 peratus Islam, bukannya komunis dan bukan juga nasionalis. Jangan sesekali kita mengatakan bahawa nabi seorang yang berfahaman komunis, nasionalis, demokrasi atau lain-lain fahaman yang menjadi anutan dunia. Inilah yang menjadi teras dalam aqidah.  
(Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat)

Sesungguhnya kehadiran Islam merupakan rahmat kepada segenap umat manusia serta jalan keselamatan bagi mereka yang mendambakan kebahagiaan hakiki. Semangat Islam adalah semangat pengabdian (ibadah dan ubudiyah) kepada Allah serta jalan hidup yang lurus di atas nilai-nilai keadilan, perdamaian, keluhuran dan kasih sayang.

Rasulullah saw yang diutus membawa risalah Islam berperibadi luhur dan berakhlak mulia. Baginda manusia sempurna (insan kamil) yang menjadi teladan kebaikan bagi semesta alam. Allah mengutus Nabi Muhammad sebagai rahmat-Nya kepada seluruh umat manusia agar mereka mencontohi baginda dalam menjalani hidup di dunia ini dengan kebenaran Muhammad bukanlah seorang yang memperjuangkan bangsa mahupun negara.

Baginda memperjuangkan nilai-nilai iman dan Islam yang bersifat universal dan berjuang untuk membangunkan peradaban kehidupan Islam. Perjuangannya menembusi sempadan bangsa dan negara. Syariat Islam yang diserukannya juga sentiasa sahih dan selaras dengan realiti zaman dan tempat.

Tajuk : MUHAMMAD BUKAN NASIONALIS
Penulis : Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat & Ustaz Azrul Hakim Suradi
Penerbit : Kemilau Publika Sdn Bhd
M/S : 326
Harga : SM 25.00 / SS 27.00

KANDUNGAN

Bab 1: Al-Quran Panduan Hidup Manusia
Bab 2: Agama Islam Bukti Rahmat Allah Kepada Manusia
Bab 3: Syariat Islam Penyelesai Masalah Bagi Kehidupan Manusia
Bab 4: Rasulullah Diutus Untuk Kemanusiaan Universal
Bab 5: Rasulullah Berjuang Untuk Membangunkan Peradaban
Bab 6: Jejak Perjuangan Rasulullah Menegakkan Keuniversalan Islam
Bab 7: Gerakan Islam Melintasi Sempadan Negara Dan Bangsa

"BACALAH DENGAN MENYEBUT NAMA TUHANMU YANG TELAH MENCIPTAKAN"

0 comments:

Post a Comment