Sahabat Sejati

Thursday, 25 October 2012

Sudah-sudahlah tu!Hentikanlah cubaan untuk menjadi hero dengan cara menghina dan mempersendakan agama lain.

Kami tidak pernah mempertikaikan dan mempersendakan anutan dan kepercayaan nenek moyang kamu, kerana kami tahu dan amat faham itu adalah hak kamu untuk mengamalkannya. Bahkan agama kami juga melarang melakukannya.

“Dan janganlah kamu semua mencaci dan mencela tuhan-tuhan yang diseru selain daripada Allah.” (Surah al-Anaam:108). 

Islam agama dan cara hidup kami, kami lebih arif mengenai hukum-hakam serta perintah dan larangan yang terkandung di dalamnya. Tinggalkan kami menguruskan agama kami dan menentukan apa yang perlu kami lakukan. Kami tidak memerlukan kamu untuk mengajar serta memberi nasihat mengenainya.

Sesungguhnya kami tidak hairan dan kisah jika kamu tidak setuju dengan segala hukum-hakam yang terkandung di dalamnya tetapi jangan sampai menghina sehingga mengguris hati kami. Kami mengakui agama kami mengajar agar sentiasa bersabar dalam segenap perkara, tetapi jangan dilupa agama kami juga mengizinkan kami meluahkan api kemarahan pada tempat yang sepatutnya. Oleh itu jangan cetuskan api yang boleh membibitkan permusuhan, sedangkan kami dan kamu telah menikmati kehidupan yang aman dan harmoni di dalam negara Malaysia yang tercinta ini.

Semoga kamu memahaminya.

 “Bagi kamu agama kamu, bagi kami agama kami.”

0 comments:

Post a Comment