Sahabat Sejati

Sunday, 8 July 2012

Karikatur dari Harian Metro, saya terlewat...

 
Tengok gambar dan baca artikel ini.

Sphinx adalah sebuah patung besar berbentuk separuh manusia, dan separuh singa yang terdapat di Mesir, di Dataran Giza, tepi barat Sungai Nil, sekarang dekat Kaherah. Ini adalah satu dari beberapa patung terbesar di dunia yang terbuat dari satu batu utuh, dan dipercayai telah dibangun oleh Mesir Kuno pada milenium ketiga SM.

Nama yang digunakan bagi masyarakat Mesir Kuno untuk menyebut patung ini sama sekali tidak diketahui. Nama "sphinx" yang biasa digunakan diambil dari nama makhluk mitologi Yunani dengan tubuh seekor singa, kepala seorang wanita, dan sayap seekor helang, walaupun patung sphinx Mesir memiliki kepala laki-laki.

Kata "sphinx" berasal dari bahasa Yunani (Sphinx, dari kata kerja sphingo) yang bererti mencekik, kerana sphinx dari mitologi Yunani mencekik orang yang tidak dapat menjawab pertanyaan teka-tekinya.

Bagi beberapa orang, dipercayai bahwa nama ini merupakan perubahan kata dari bahasa Mesir kuno Shesep-ankh, sebuah nama yang diberikan kepada patung bangsawan pada Dinasti Keempat. Pada tulisan-tulisan abad pertengahan, nama balhib dan bilhaw yang menunjuk pada Sphinx dipergunakan, termasuk oleh sejarawan Mesir Maqrizi, yang menyarankan penyusunan bahasa Koptik, tapi istilah Arab-Mesir Abul-Hôl, yang diartikan sebagai "Bapa Teror (Pengganas)," lebih banyak digunakan.

Sumber: Wikipedia

Yang ini pula

Lihat pula gambar di bawah ini. Hampir sama dengan yang di atas bukan? Bezanya ia adalah gambar karikatur seorang pelukis tempatan. Apa yang ada dalam fikiran anda?

Ini adalah gambar karikatur yang telah tersiar di dalam akhbar Harian Metro keluaran Sabtu, 7 Julai 2012. Jelasnya, ia adalah satu penghinaan yang amat keterlaluan.

Melukis dan menerbit lukisan seperti ini adalah sesuatu penghinaan kepada Islam! Dr Muhammad Morsi yang merupakan seorang hafiz al-Quran juga seorang Presiden Mesir yang dipilih secara sah oleh rakyat digambarkan seperti firaun. Manakala Bulan Bintang, lambang Islam diletak di atas piramid. Apakah layak kemenangan mereka yang berjihad memperjuangkan Islam digambarkan seperti ini, tatkala umat Islam mengharapkan sinar kegemilangan Islam.

Dr Muhammad Morsi seusai pengumuman keputusan, mengimami solat hajat dan sujud syukur sebagai tanda terima kasih kepada anugerah Allah SWT yang mahukan golongan aliran Islam mentadbir negara. Majlis angkat sumpah dilakukan dua kali, pertama di hadapan jutaan penyokong Presiden di Medan Tahrir dengan ungkapan yang serupa dilafazkan oleh Khalifah Abu Bakar as-Siddiq dan Amirul Mukminin Umar al-Khattab sebagai tanda takutnya beliau terhadap amanah yang diberikan rakyat kepadanya dengan izin Allah SWT.

Yang kedua di pejabat rasmi Presiden disaksikan individu-individu penting seperti wakil tentera dan pegawai tertinggi negara.

Beliau juga amat memelihara hubungan baik Mesir dengan Palestin dan berjanji untuk menjaga kepentingan rakyatnya. Beliau bercadang untuk membuka terowong dan pintu laluan masuk utama antara Mesir – Palestin di Rafah yang ditutup kepada semua kenderaan pada era pemerintahan diktator Mubarak.Antara cadangannya yang lain adalah untuk membebaskan tahanan-tahanan yang masih merengkok di dalam penjara era pemerintahan Mubarak. Beliau akan mengkaji kesalahan mereka yang tidak disabitkan dengan bukti.

Begitu juga beliau mengusulkan untuk menaikkan elaun bagi pesara tentera dari 10 peratus kepada 15 peratus sebagai menghargai jasa-jasa mereka. Dan bagi rakyat jelata pula mereka yang mendapat bantuan subsidi 200 pound Mesir satu keluarga akan dinaikkan kepada 300 pound Mesir.

Itulah diantara kebajikan yang akan dilaksanakan oleh beliau. Tidak syak lagi beliau memang seorang yang menjaga kebajikan rakyat jelata.Tentunya sebagai orang Islam, kita juga merasa gembira dan berbangga dengan kemenangan Dr Muhammad Morsi dan kita menganggap ini adalah kemenangan yang telah dianugerahkan oleh Allah SWT.

Mengapa begini?

Tetapi lain pula apa yang berlaku di negaraku yang tercinta ini. Inikah cara akhbar Malaysia meraikan kemenangan pejuang Islam di Mesir? Tidakkah ada cara lain yang lebih sopan, yang tidak mengguris hati umat Islam.

Apa tujuan Harian Metro melukis gambar Morsi pada piramid yang terkenal sinonim dengan Firaun laknatullah itu, saya tidak tahu. Mungkin ia ada sebab yang tersendiri. Wallahua`lam.

Semoga isu yang sebegini tidak lagi berlaku di masa akan datang.

0 comments:

Post a Comment