Sahabat Sejati

Wednesday, 7 September 2011

Siapa punya pisau lipat...

Suatu hari di tengah hutan, ketika para pelajar sebuah universiti sedang melakukan penyelidikan terhadap tumbuhan hutan, seorang pelajar senior yang juga merupakan pemimpin kepada rombongan itu terjumpa sebilah pisau lipat di atas tanah.

Menurut peraturan yang telah ditetapkan semasa membuat penyelidikan di dalam hutan, sesiapa yang meninggalkan barang penyelidikan di dalam perjalanan akan dihukum!

Lalu pelajar senior mengambil pisau lipat dan menghimpunkan semua pelajar untuk tujuan menghukum mana-mana siswa dan siswi yang lalai meninggalkan pisau lipatnya.

"Siapa yang merasa kehilangan pisau lipat di tengah perjalanan tadi?" tanya pelajar senior itu. Tiada seorang pun yang berani mengaku. Kemudian pelajar senior itu meninggikan suaranya.

"Ayuh cepat! Mengaku aje la, lagipun saya sudah tahu siapa pemilik pisau lipat ini kerana namanya terukir di sini. Tetapi saya inginkan kejujuran kamu semua untuk mengaku!"

Senyap! Masih tiada jawapan dari pelajar lain.

"Kerana tidak ada yang jujur mahu mengakui kesalahannya, maka saya akan panggil namanya!" Kata senior itu denga nada yang tegas.

Pelajar-pelajar yang lain semuanya diam. Masing-masing mahu mendengar nama siapakah yang akan dipanggil. Akhirnya pelajar senior itu tidak dapat bersabar lagi.

Lalu diambilnya pisau lipat tadi kemudian dengan lantang dia menyebut nama pemilik pisau lipat itu...

"STAINLESS STEEL! Cepat keluar!!!

2 comments:

||aLeaSaRa|| said...

hahahaha pandainya pelajar senior tu ye!nasib baik tak disebut nama owner pisau tu "MADE IN THAILAND"

abuikhwan said...

emmm...memang pandai pun...

Post a Comment