Sahabat Sejati

Friday, 3 April 2015

GST, bukan GST yang itu..tetapi memang GST

GST lagi! Tiada cerita lain ke? 

Eh, nanti dulu, jangan sentap sangat dengan tajuk di atas. Biarpun kalimah GST sangat ‘femes’ dua tiga hari ini dan telah pun menyentap hati ramai orang. Memang ramai yang tidak bersetuju dan membantahnya sebagaimana yang saya lihat di dalam media baru. Namun ada juga yang kata ia baik dan bagus iaitu peti televisyen dan pak-pak menteri. 

Oh, maafkan saya. Sebenarnya saya bukan bicara GST yang dikatakan sistem percukaian yang ‘good’ itu. Ini bicara GST lain. 

foto hiasan (sumber)

GST yang saya maksudkan ialah Gerhana Sudah Tiba. Rasanya semua sudah maklum, dijangka gerhana bulan akan berlaku pada malam esok. Tengahari tadi masjid di tempat saya telah pun membuat pengumuman untuk mengadakan solat sunat gerhana selepas solat maghrib esok. Seorang khatib dari luar daerah telah diundang untuk menyampaikan khutbah bersempena dengan solat sunat gerhana tersebut. 

Gerhana bulan berlaku apabila bumi melindungi bulan dari cahaya matahari sehingga menyebabkan bulan kelihatan gelap. Gerhana matahari pula adalah apabila bulan melindungi bumi dari matahari sehingga bumi menjadi gelap seketika kerana tidak menerima cahaya dari matahari. Sesetengah pihak tatkala mengalami peristiwa gerhana bulan mahupun matahari, mereka hanya melihat kejadian ini sebagai satu perkara yang luar biasa. Sekadar suatu yang pelik, itu sahaja. Tidak kurang pula yang mengaitkannya dengan perkara-perkara mistik. 

Apa pun tanggapan sesetengah pihak, sebenarnya kejadian gerhana ini adalah merupakan di antara tanda-tanda kebesaran Allah SWT yang mentadbir seluruh alam. Apabila terjadi gerhana bulan mahupun matahari maka disunnahkan bagi kita untuk mengerjakan solat Solat Sunat Gerhana Bulan (Kusuf) dan Gerhana Matahari (Khusuf) 

Menurut Ibn ‘Umar ra, Nabi saw bersabda: 

“Sesungguhnya matahari dan bulan tidak mengalami gerhana kerana kematian seseorang dan tidak pula kerana kehidupannya (kelahirannya). Tetapi, kedua-duanya adalah dua tanda antara tanda-tanda (kebesaran) Allah. Apabila kamu semua melihat kedua-duanya (mengalami gerhana) maka dirikanlah solat”. (Hadis riwayat al-Bukhari dalam Shahihnya, Kitab al-Jumu’ah, no: 1042). 

Hadis ini dilafazkan oleh Rasulullah saw pada hari kematian anak lelakinya, Ibrahim di mana ramai orang mendakwa bahawa kematian Ibrahim inilah yang menyebabkan matahari bersedih sehingga berlakunya gerhana. 

Mengikut kepercayaan mereka ketika jahiliah di mana, apabila berlakunya gerhana matahari atau pun bulan maka mereka beranggapan bahawa berlakunya gerhana itu disebabkan kematian seseorang yang besar dan mulia. Rasulullah saw telah menyangkal kepercayaan karut ini lalu bersabda sebagaimana hadis di atas. 

Kalau dulu, orang-orang tua bercerita, jika berlaku sesuatu gerhana mereka akan mencari sesuatu untuk memukul pangkal-pangkal pokok buahan supaya berbuah lebat. Entahlah menjadi atau tidak. Tetapi sekarang rasanya sudah tiada yang melakukan begitu. Kefahaman agama kini sudah semakin meningkat dengan banyaknya kuliah-kuliah agama di surau dan masjid.  Jadi, secara perlahan-lahan kepercayaan ini pupus dengan sendiri.

Jom solat sunat Gerhana

Solat sunat gerhana dilakukan secara berjemaah, namun sekiranya solat Gerhana itu tidak dilakukan secara berjemaah ia tetap sah. Menurut al-Hafidz Ibn Hajar rah, dalil yang mengharuskan solat Gerhana dikerjakan secara bersendirian sebagaimana sabda Rasulullah saw: 

“Apabila kamu semua melihat kedua-duanya (matahari dan bulan mengalami gerhana), bersegeralah solat.” (Hadis riwayat al-Bukhari dalam Shahihnya, Kitab al-Jumu’ah, no: 1046) 

Satu lagi, ia bukan hanya dikerjakan oleh kaum lelaki malah kaum wanita juga boleh turut serta mengerjakannya secara berjemaah. 

 Foto hiasan: Khutbah solat sunat gerhana (sumber)

Berbeza dengan solat-solat sunat yang lain, solat Gerhana memiliki empat kali rukuk, iaitu dua kali rukuk setiap rakaat. Kepada sahabat-sahabat yang tidak biasa melakukan solat sunat gerhana ini, saya sarankan agar membaca kaifiyatnya terlebih dahulu. Bukannya apa, bimbang nanti kepelikan pula. Kenapa rukuk sampai dua kali dalam setiap rakaat? Kacau nanti kalau ada yang mufaraqah kerana menyangka imam terlupa. 

Ringkasan Tatacara Mengerjakan Solat Gerhana 

Rakaat Pertama:
1) Berniat di dalam hati untuk mengerjakan solat Gerhana (Kusuf atau Khusuf) 
2) Takbiratul Ihram 
3) Doa Iftitah 
4) Membaca surah al-Fatihah 
5) Membaca Surah al-Qur’an 
6) Rukuk 
7) Iktidal 
8) Membaca Surah al-Fatihah 
9) Membaca Surah al-Qur’an 
10) Rukuk 11) Iktidal 
12) Sujud 13) Duduk antara dua sujud 
14) Sujud kali kedua 
15) Bangun untuk rakaat kedua 

Rakaat Kedua:
1) Membaca surah al-Fatihah 
2) Membaca Surah al-Qur’an 3) Rukuk 
4) Iktidal 
5) Membaca Surah al-Fatihah 
6) Membaca Surah al-Qur’an 
7) Rukuk 
8) Iktidal 9) Sujud 
10) Duduk antara dua sujud 
11) Sujud kali kedua 
12) Duduk untuk tahiyyat akhir 
13) Memberi salam ke kanan dan ke kiri 

Setelah selesai mengerjakan solat Gerhana, sunnah dilaksanakan khutbah yang ringkas. Khutbahnya seperti khutbah hari raya tetapi tidak sunat bertakbir. Isi khutbah hendaklah menyuruh para jemaah bertaubat, bersedekah, memerdekakan hamba, berpuasa, mengingati manusia supaya tidak lalai, jangan leka dengan dunia dan sebagainya. 

Jika solat itu hanya terdiri dari wanita semata-mata, maka tidak perlu khutbah.

Selamat mengerjakan solat sunat Gerhana!

3 comments:

Kakzakie said...

Tempat kakak sudah pun diwar-warkan malam ini selepas solat isyak akan diadakan solat Khusuf berjemaah. Insya-Allah jika tidak ada aral melintang dptlah kami bersolat ramai-ramai.

Org dulu memang ada yg buat perkara aneh pukul-pukul pangkal pokok - naif benar kan. Buat marah burung yg tidur atas pokok aje hihi...

paridah said...

assalam...terima kasih perkongsiannya...bersolat gerhana tanda hamba2-Nya mengagumi kebesaran Khalik Pencipta...InsyaAllah...GST sebenarnya pun sebegitulh heh..heh..

iryanty ahamad said...

asalamualaikum saudara..terima kasih atas ingatan nie :-))

Post a Comment