Sahabat Sejati

Thursday, 7 January 2010

Kami menangis bersamamu Palestin

Subuh itu hening, bayu pagi berhembusan lembut, sungguh damai ketika ini.

Namun keheningan itu dikejutkan dengan letupan demi letupan. Asap hitam menyelubungi udara. Jeritan dan tangisan bergema. Mayat bergelimpangan.

Gaza gelap gelita. Bekalan letrik terputus. Hospital, sekolah, masjid, rumah-rumah tersungkur menyembah bumi. Ramai yang terkorban, disamping yang lain cedera. Bukan sahaja para pejuang Hamas, tetapi orang awam termasuk bayi, kanak-kanak, perempuan, orang tua.


Sekatan demi sekatan dikenakan terutamanya bantuan kemanusiaan yang menjadi keperluan utama rakyat Palestin. Sehinggalah kemuncaknya apa yang berlaku kini iaitu penutupan pintu sempadan oleh kerajaan zalim Mesir.

Inilah kehidupan kami

Penderitaan yang cukup lama...terlalu lama.

Palestine, bumi indah milik seluruh umat Islam. Tanah suci yang perlu dipertahankan. Bumi yang kita gantungkan hati dan sanubari kita pada Masjidil Aqsa, kiblat pertama umat Islam. Bumi Isra` dan Mi`raj yang diberkati seluruhnya.

Titisan air jernih yang laju membasahi pipi anak-anak yang melihat ibu bapa terkorban, para isteri yang kehilangan suami. Si tua sayu merenung di celahan runtuhan. Apakah masih ada buatnya harapan.
Kami melihat semua ini...

Sesekali ingin jua kami jeritkan,

“Lihatlah anak-anak kami yang kelaparan! Lihatlah anak muda kami ditangkap tanpa pembelaan, warga kami di hospital tanpa rawatan.”

“Mengapa kami di biarkan sendirian mempertahankan bumi ini!

“Dimanakah umat Islam yang seagama dan seaqidah dengan kami!

Rintihan telah lama membisu, simpati sudah lama berlalu, telah kering air mata. Doa jua yang kami pohonkan. Buat mengiringi perjuangan kami.

Tuhan berilah kami kesabaran...

Meneruskan perjuangan atau syahid bertemu- Mu Tuhan.

0 comments:

Post a Comment