Sahabat Sejati

Sunday, 10 January 2010

Hikam pereda emosi

“Tanamlah dirimu di dalam tanah kerendahan, sebab tiap sesuatu yang tumbuh tetapi tidak ditanam, maka tidak sempurna hasil buahnya.”

Tiada sesuatu yang lebih bahaya bagi seorang yang beramal, daripada menginginkan kedudukan dan terkenal di tengah-tengah masyarakat umum. Dan ini termasuk keinginan hawa nafsu yang utama.

Rasulullah saw bersabda:

“Sesiapa yang merendah diri maka Allah akan memuliakannya, dan sesiapa yang sombong (besar diri), Allah akan menghinanya.”

Ibrahim bin Adham berkata:

“Tidak benar-benar bertujuan kepada Allah, siapa yang ingin masyhur (terkenal).”

Ayyub assakh-Tiyany ra berkata:

“Demi Allah tiada seorang hamba yang sungguh-sungguh ikhlas pada Allah, melainkan ia merasa senang, gembira jika ia tidak mengetahui kedudukan dirinya.”

Mu`adz bin Jabal ra berkata, bersabda Rasulullah saw:

“Sesungguhnya sedikit riya` itu sudah termasuk syirik. Dan siapa yang memusuhi seorang waliyullah, bererti telah berperang kepada Allah. Dan Allah kasih sayang pada hamba yang taqwa, yang tersembunyi (tidak terkenal), yang bila tidak ada, tidak dicari, dan bila hadir, tidak dipanggil dan tidak dikenal. Hati mereka sebagai pelita hidayat, mereka terhindar dari segala kegelapan kesukaran.” (Hikam: Syeikh Ibnu Atha`illah )

Ali bin Abi Talib ra berkata:

“Hendaklah kamu sentiasa merendah diri, jangan mencari kemasyhuran dan jangan membangga-banggakan kepintaran. Tetapi biasakanlah hidup tenang dan suka berdiam diri, nescaya kamu akan selamat dan disukai oleh kaum solehin.”

Sekadar muhasabah diri. Pereda emosi.

Melihat seorang insan di herdik oleh seorang pengawal keselamatan sebuah hospital, terimbau peristiwa yang sama ke atas diri ini. Dalam hati ada jua berkata, “ pengawal keselamatan ni datang dari zaman mana, tiada adab langsung. Cakaplah elok-elok.”

Semoga Allah mengampunkan dosaku, dia dan mereka.

0 comments:

Post a Comment