Sahabat Sejati

Monday, 6 June 2011

Fikir-fikir hidup ini


Masa dan usia amat terbatas bagi makhluk bernama manusia. Tentunya usia bagi umat Muhammad di akhir zaman ini tidak panjang berbanding umat-umat terdahulu.

Manusia diberi peluang hidup selepas melalui proses kejadian yang sungguh unik.

Allah SWT mengurniakan hidup dengan kelahiran manusia dari rahim ibu, setelah mendiami selama sembilan bulan di alam kasih sayang.

Mengisi kehidupan ini mestilah dengan perkara-perkara yang berfaedah dan memberi manfaat. Kerana kehidupan di dunia ini akan dipertanggungjawabkan, ianya akan persoalkan selepas mati dan ianya akan memberi kesan pada kehidupan di akhirat.

Syeikh Said Hawwa rahimahullah di dalam bukunya "al-Mustakhlas fi tazkiyyatin nafs" menyatakan bahawa mengingati mati sebagai salah satu cara berkesan untuk menyucikan jiwa manusia dari kotoran mazmumah. Dengan mengingati mati, bukan sahaja boleh menimbulkan rasa sesal di atas dosa yang dilakukan, malah ia boleh melahirkan ketakutan untuk meneruskan perbuatan yang dilarang oleh Allah SWT.

Ibnu Umar berkata: “Aku bersama Rasulullah saw, lalu seorang lelaki Ansar datang kepada Baginda mengucapkan salam lalu bertanya: Wahai Rasulullah. Manakah antara kaum mukminin yang paling utama? Baginda menjawab: Yang paling baik akhlaknya antara mereka. Dia bertanya lagi: Manakah di antara kaum mukminin yang paling cerdik? “Baginda menjawab: Yang paling banyak mengingati kematian antara mereka dan paling bagus persiapannya selepas kematian. Mereka itu orang yang cerdik.” (Riwayat Imam Ibnu Majah)

Menurut Imam al-Ghazali rahimahullah, manusia terbahagi kepada dua golongan di dalam berhadapan dengan mati:

Pertama: Golongan yang tenggelam dengan dunia dan hiburan serta kemewahan. Mereka ini amat takut dengan mati kerana terlalu kasih dan cintakan dunia. Kalau boleh mereka langsung tidak mahu mengingati mati. Jika diberi pilihan mereka mahu hidup selamanya, oleh itu mereka akan berusaha mengeluarkan tenaga dan wang ringgit untuk memastikan boleh hidup lama.

Atau terlalu bimbang memikirkan bagaimana hartanya akan digunakan oleh anak-anaknya nanti. Golongan ini merasa tidak penting ke masjid kecuali hari Jumaat atau hari raya sahaja. Waktu lain dihabiskan dengan hiburan. Kerja dunia dilaksanakan bersungguh-sungguh dan bermati-matian, tetapi amal ibadah dibuat hanya sekadar melepaskan batuk di tangga sahaja lagaknya. Soal menutup aurat dianggap terlalu remeh. Golongan ini memang susah untuk dilihat di masjid-masjid dan majlis-majlis ilmu, tetapi begitu senang melihat mereka di pesta-pesta hiburan dan konsert-konsert nyanyian yang melalaikan.

Kedua: Golongan yang apabila terdengar tentang kematian atau tazkirah bersangkutan dengan kematian akan timbul rasa takut dan bimbang akan nasib di alam kubur. Kesannya mereka akan bertaubat dan berusaha menjauhkan diri dari maksiat dan mendekatkan diri dengan Allah Taala.

Dalam masa yang sama mereka tidak meninggalkan dunia kerana mengingati mati itu menjadikan mereka sangat mengambil berat tentang ibadah dan ilmu pengetahuan. Hasilnya mereka memahami Islam yang sebenar yang menyuruh umatnya bekerja untuk dunia dan akhirat, manakala ingat mati menjadi benteng memelihara kerja keduniaan mereka supaya tidak bertentangan dengan syariat Islam.

Oleh itu, mana satu pilihan anda?

“Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan pada hari kiamat saja akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan daripada neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya dia sudah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahan dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanya kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.” (Ali Imran: 185).

0 comments:

Post a Comment